Η πλατεία Βικτωρίας και η παραμονή προσφύγων – μεταναστών στην Αθήνα, απασχόλησαν το δημοτικό συμβούλιο

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην πλατεία Βικτωρίας και τη γύρω περιοχή, από την άφιξη και προσωρινή παραμονή προσφύγων – μεταναστών, ως ενδιάμεσο «σταθμό» του προορισμού τους προς τις κεντρικές και βόρειες χώρες της Ε.Ε., απασχόλησε εκτενώς τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας την Πέμπτη.

Δεκάδες κάτοικοι και επαγγελματίες κατέκλυσαν την αίθουσα και εκπρόσωποί τους περιέγραψαν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιούν τόσο εκείνοι όσο και οι πρόσφυγες – μετανάστες. Οι εκπρόσωποι της περιοχής κατήγγειλαν ότι τα κυκλώματα, που εκμεταλλεύονται τη δυστυχία και την αγωνία αυτών των ανθρώπων, δρουν
ανενόχλητα και κατηγόρησαν την αστυνομία αλλά και τις άλλες συναρμόδιες αρχές ότι επιδεικνύουν αδιαφορία, στις συνεχείς εκκλήσεις και καταγγελίες τους.

Αποκάλυψαν δε ότι όσοι από τους κατοίκους επιχείρησαν να αντιδράσουν δέχθηκαν απειλές από μέλη των κυκλωμάτων αυτών. Ακόμη, επεσήμαναν τους κινδύνους που εγκυμονεί για τη δημόσια υγεία η παραμονή των προσφύγων στην πλατεία.
Από την πλευρά τους, οι καταστηματάρχες της πλατείας επισήμαναν ότι αν δεν δοθεί λύση, μέχρι τέλος του μήνα, θα κλείσουν τα καταστήματά τους και θα απολυθούν 250 εργαζόμενοι σε αυτά.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης ζήτησε συγγνώμη από τους κατοίκους για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, επισημαίνοντας ότι ως δήμος, οφείλει να αναζητήσει λύση συνολικά για την πόλη και όχι μεταφέροντας το πρόβλημα σε άλλη περιοχή της.

Ο κ. Καμίνης κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη σχεδιασμού, αν και, όπως είπε, είχε προειδοποιήσει από το Δεκέμβριο του 2014 και αποκάλυψε ότι έχει ήδη ζητήσει συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, από τον οποίο – όπως είπε – αναμένει συγκεκριμένες προτάσεις. Επίσης, στάθηκε στη συμβολή του δήμου Αθηναίων στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αναφερόμενος τόσο στη δημιουργία του Κέντρου Φιλοξενίας στον Ελαιώνα, όσο και σε συσσίτια κ.α.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι οι προσφυγικές ροές θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια ακόμη περισσότερο, ενώ επέκρινε την στάση των άλλων δήμων, αναφέροντας ότι δεν επέδειξαν αλληλεγγύη. Ενδεικτικά έκανε λόγο για άρνηση του δημοτικού συμβουλίου Λαυρίου να δημιουργηθεί χώρος φιλοξενίας στην «ΠΥΡΚΑΛ». Ο κ. Καμίνης επανέφερε την πρότασή του, για την αξιοποίηση πρώην στρατοπέδων για τη φιλοξενία προσφύγων.