Η προσφυγική κρίση και η οικονομία στο επίκεντρο της συνάντησης Θεοδωράκη – Σουλτς

Οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την προσφυγική κρίση αλλά και την οικονομία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, την Τρίτη στις Βρυξέλλες.

Η συνάντηση έγινε στο γραφείο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο κ, Θεοδωράκης μίλησε αργότερα στους ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

«Οι λαϊκισμοί δεν λύνουν το πρόβλημα στο προσφυγικό» τόνισε ο κ. Θεοδωράκης στην ομιλία του στους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην εκδήλωση «Αλληλεγγύη Χωρίς Σύνορα».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού υπογράμμισε ότι ακόμα και στο θέμα της μετανάστευσης και της προσφυγιάς «μάχονται δύο λαϊκισμοί: Ο ξενοφοβικός λαϊκισμός -η λογική ότι ο “άλλος”, ο “ξένος”, ο “διαφορετικός” είναι επικίνδυνος- και ο λαϊκισμός της ελεημοσύνης, ο αριστερός λαϊκισμός που λέει ότι: “Όλοι οι καλοί χωράνε, και απ’ τη στιγμή μάλιστα που είναι φτωχοί είναι και ταξικοί σύμμαχοι του λαού”».

Συνεχίζοντας την ομιλία του καταλόγισε στην ελληνική κυβέρνηση ότι δεν είχε επεξεργαστεί καμία λύση και πέρασε σε μια πολιτική «που τσαλαβουτούσε και ακόμα τσαλαβουτά στην μεγάλη δεξαμενή που συναντιούνται όλοι οι λαϊκισμοί ενώ η κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε και στις ευθύνες της Ευρώπης: «Πρέπει όλοι οι λαοί της Ευρώπης να αναλάβουν αναλογικά τις ευθύνες που έχουν αναλάβει οι Έλληνες. Γιατί είναι αλήθεια ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πιάστηκε στον ύπνο και η πρώτη ενστικτώδης κίνηση ήταν να περιχαρακωθεί απέναντι στις μάζες των απελπισμένων».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού μίλησε και στην ομάδα των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών, αποδεχόμενος την πρόταση που του έκανε ο πρόεδρος του ALDE Γκι Φέρχοφσταντ. «Οι νέοι, η πιο σπουδαγμένη ίσως γενιά Ελλήνων, εγκαταλείπει τη χώρα γιατί δε μπορεί να ζει άλλο στο γκρίζο. Η Ευρώπη, λοιπόν, πρέπει να καταλάβει ότι εκτός από το να επιβάλει νόμους πρέπει να συγκρουστεί με τους λαϊκιστές που κυριαρχούν στην ελληνική σκηνή», είπε ο κ. Θεοδωράκης.

Πρόσθεσε επίσης ότι «οι λαϊκιστές παράγουν τα ελλείμματα, οι λαϊκιστές κρατούν τις μεταρρυθμίσεις στα χαρτιά, οι λαϊκιστές βαφτίζουν το κρέας ψάρι και συνεχίζουν τον φαύλο κύκλο της αδιαφάνειας, της διαφθοράς και της διαπλοκής».