Ικανοποίηση σε Βρυξέλλες και Βερολίνο για την ψήφιση του προϋπολογισμού

«Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έλαβε υπόψη της, τη ψήφιση του προϋπολογισμού την Κυριακή από το ελληνικό Κοινοβούλιο, με μεγάλο σεβασμό», δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Γκέοργκ Στράιτερ.
«Μαζί με το πακέτο λιτότητας το οποίο εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα, πρόκειται για συνολικά μια μεγάλη προσπάθεια, η οποία πρέπει να αναγνωριστεί, αλλά και η οποία δεν ήρθε και πολύ νωρίς», προσέθεσε ο Στράιτερ, σημειώνοντας ότι η περαιτέρω διαδικασία θα γίνει αντικείμενο διαβούλευσης τώρα από τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup.
Νωρίτερα η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κοτέ, αναφερόμενη στην αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup τόνισε τα εξής:
«Σημαντική πρόοδο έχει σημειώσει η Αθήνα και με την ψήφιση του προϋπολογισμού, αλλά υπάρχουν ακόμη ζητήματα χρηματοδότησης που πρέπει να απαντηθούν».
«Όλοι εργάζονται υπό μεγάλη πίεση προκειμένου να διευθετήσουν τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά», επισήμανε η κ. Κοτέ και επανέλαβε ότι είναι μάλλον απίθανο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να λάβουν απόψε απόφαση για την περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας.
«Μάλλον δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε τελική απόφαση σήμερα, καθώς πρέπει προηγουμένως να συμφωνήσει και η Μπούντεσταγκ», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου, σημειώνοντας ότι δεν θεωρεί ότι είναι έτοιμη, στο σύνολό της, η έκθεση της τρόικας.
Επιπρόσθετα όσον αφορά το σημερινό Eurogroup, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι «η Κομισιόν δεν πρόκειται να προδικάσει την έκβαση αυτής της συζήτησης».
Η έγκριση του προϋπολογισμού από το ελληνικό κοινοβούλιο χθες το βράδυ είναι ένα θετικό σημάδι, αλλά το τελικό κείμενο (του προϋπολογισμού) πρέπει να αναλυθεί.
Τα παραπάνω ανέφερε ο εκπρόσωπος του Olli Rehn σε συνέντευξη Τύπου. “Η ψήφισή του εκπληρώνει ένα ακόμη βασικό κριτήριο ώστε να μετακινηθούμε πιο κοντά στην εκταμίευση της επόμενης δόσης. Πρέπει ακόμη να αναλύσουμε την τελική έκδοση του προϋπολογισμού, όπως αυτός εγκρίθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο”, δήλωσε ο Simon O΄  Connor.
Αναφορικά με το σημερινό Eurogroup, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι «η Κομισιόν δεν πρόκειται να προδικάσει την έκβαση αυτής της συζήτησης».