Κάλεσμα στους ξένους επενδυτές να εμπιστευτούν την Ελλάδα και τη συγκυβέρνηση απηύθυνε ο πρωθυπουργός

Κάλεσμα στους ξένους επενδυτές να εμπιστευτούν την Ελλάδα και τη συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο μήνυμά του στο πλαίσιο του 17ου ετήσιου Capital Link Invest in Greece Forum που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη. “Αναγνωρίζουμε τις αδυναμίες μας και προσπαθούμε να τις μετατρέψουμε σε πλεονεκτήματα και ευκαιρίες. Αξιοποιούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Για αυτό σας καλούμε να εμπιστευτείτε την Ελλάδα. Σας καλούμε να μας εμπιστευθείτε”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Κάνοντας αναδρομή στους τελευταίους δώδεκα μήνες, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου οι πολίτες εξουσιοδότησαν την κυβέρνηση να σταθεί απέναντι στα σκληρά προγράμματα λιτότητας.

“Διαπραγματεύτηκε σκληρά, ζητώντας πραγματικές μεταρρυθμίσεις, που ενισχύουν την ανάπτυξη και δε συρρικνώνουν τη δυναμική της οικονομίας. Πετύχαμε στη συμφωνία να περιέχεται για πρώτη φορά μείωση των δημοσιονομικών στόχων, περισσότερα ευρωπαϊκά επενδυτικά κεφάλαια και σαφή δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους. Αυτοί οι τρεις παράγοντες είναι το κρίσιμο εφαλτήριο για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας και την αντιμετώπιση της τεράστιας ανεργίας, η οποία απειλεί την κοινωνική μας συνοχή”, επεσήμανε, στο μήνυμά του, ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου επιβεβαίωσαν την εντολή των πολιτών για την εφαρμογή του προγράμματος, την επανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές εντός του 2016 και την επανάκτηση της ανεξαρτησία μας. “Απλοποιούμε το φορολογικό μας σύστημα. Πατάσσουμε τη φοροδιαφυγή, δημιουργώντας ένα σταθερό και ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον. Δημιουργούμε ένα αντιγραφειοκρατικό νομικό και επιχειρησιακό πλαίσιο για τις επενδύσεις, θεσπίζουμε ριζικές μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, μέσω της καταπολέμησης της διαφθοράς και της προώθησης της αξιοκρατίας και της αξιολόγησης. Δημιουργούμε συνέργειες μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Λαμβάνουμε μέτρα για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, αναβαθμίζουμε και εκσυγχρονίζουμε το πτωχευτικό δίκαιο. Μέσα σε ένα απαιτητικό διεθνές περιβάλλον, κατορθώσαμε να ανακεφαλαιοποιήσουμε τις συστημικές τράπεζες, κυρίως με την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών. Η ανταπόκρισή τους είναι μια ανταμοιβή για τις προσπάθειές μας και μήνυμα ότι είμαστε σε καλό δρόμο σε σχέση με τις δεσμεύσεις μας”, τόνισε και υποστήριξε πως το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται να επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του κ. Τσίπρα και στα πλεονεκτήματα της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας μας. “Στον τομέα της ενέργειας, εξελίξεις όπως οι αγωγοί, το φυσικό αέριο και η πράσινη ενέργεια αναμένεται να προσελκύσουν επενδύσεις υψηλής ποιότητας. Υπάρχουν δυνατότητες χρηματοδότησης για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις μέσω του λεγόμενου σχεδίου Γιουνκέρ, ωστόσο είμαστε επίσης ανοιχτοί όσον αφορά στην προσέλκυση νέων επενδύσεων. Ο τουρισμός αναπτύσσεται εδώ και τρία χρόνια καθιερώνοντας την Ελλάδα ως κορυφαίο σε ποιότητα τουριστικό προορισμό σε παγκόσμιο επίπεδο. Παράλληλα, η αναβάθμιση των υποδομών, και του πολεοδομικού σχεδιασμού θα δώσει την ευκαιρία για νέες επενδύσεις σε μορφές εναλλακτικού τουρισμού, όπως ο ιατρικός. Η παγκόσμια κυριαρχία του ελληνικού στόλου είναι η πεντακάθαρη απόδειξη του τι είναι ικανοί να πράξουν οι Έλληνες, εάν βρουν το κατάλληλο έδαφος και επενδύσουν στις δυνατότητές τους”, επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.