Και πάλι αιθαλομίχλη από τα τζάκια πάνω από την Αττική

Δεν πρόλαβαν να πέσουν τα πρώτα κρύα και «φούντωσαν» τα τζάκια και οι σόμπες στην Αττική. Σύμφωνα με τα Ημερήσια Δελτία Τιμών Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ 10 (με διάμετρο μικρότερη από 10 μικρόμετρα) ξεπέρασαν κατά πολύ τα ασφαλή όρια για τη δημόσια υγεία.

Ειδικότερα, τα επίπεδα PM 10, τα οποία αποτελούν και το βασικό συστατικό της λεγόμενης αιθαλομίχλης, ήταν ιδιαιτέρως υψηλά.

Το περασμένο Σάββατο η μέση 24ωρη τιμή των PM10 έφτασε στα 94 μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα) στον σταθμό «Λιόσια».

Την Κυριακή οι συγκεκριμένοι ρύποι άγγιξαν τα 103 μg/m3 στα Λιόσια, τα 95 μg/m3 στο Περιστέρι, τα 78 μg/m3 στην Αριστοτέλους στο κέντρο της Αθήνας, τα 74 μg/m3 στον Πειραιά, τα 73 μg/m3 στο Μαρούσι και τα 62 μg/m3 στη Νέα Σμύρνη.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, υπερβάσεις της μέσης ημερήσιας οριακής τιμής (50 μg/m3) δεν πρέπει να καταγράφονται περισσότερες από 35 φορές τον χρόνο.

Λόγω των καιρικών συνθηκών που ευνοούν το σχηματισμό αιθαλομίχλης, το υπουργείο Περιβάλλοντος συνιστά στους πολίτες της Αττικής να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τζάκια και σόμπες στερεών καυσίμων και την Τρίτη.

Όπως προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, στην Αττική θα υπάρχει άπνοια και θερμοκρασιακή αναστροφή, συνθήκες που ευνοούν τη συσσώρευση αιωρούμενων σωματιδίων.

Οι συγκεντρώσεις των σωματιδίων παρακολουθούνται από τις υπηρεσίες του υπουργείου.