Καταψηφίζουν τελικά οι ΑΝΕΛ το σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών

Ενώ αρχικά οι ΑΝΕΛ είχαν επιφυλαχθεί ως προς την στάση τους έναντι του συμφώνου συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών, τελικώς επέλεξαν να το καταψηφίσουν «δοκιμάζοντας», για άλλη μια φορά, τις αντοχές του κυβερνητικού σχήματος συνεργασίας.

Κατά τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο βουλευτής του κόμματος Β.Κόκκαλης είχε δηλώσει ότι οι ΑΝΕΛ επιφυλάσσονται, ενώ στην χθεσινή συνεδρίαση ο έτερος βουλευτής Κ.Κατσίκης δήλωσε ότι καταψηφίζουν.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την άμεση μεταστροφή της στάσης του Ποταμιού το οποίο, ενώ δήλωσε διά του βουλευτή του Ι.Φωτήλα ότι επιφυλάσσεται, μόλις ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ έκανε γνωστό ότι το κόμμα του καταψηφίζει, έκανε γνωστό ότι το Ποτάμι ψηφίζει «ναι» επί της αρχής του νομοσχεδίου.

Η ΝΔ επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια ως προς την ψήφο που θα επιλέξει, ενώ Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ καταψήφισαν. Παρά τις ενστάσεις και επιφυλάξεις που διατύπωσε το ΠΑΣΟΚ ψήφισε θετικά επί της αρχής, ενώ «ναι» ψήφισε και η Ένωση Κεντρώων.

Όσον αφορά τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης για άλλες διατάξεις όπως αυτή που αφορά τις εκπαιδευτικές άδειες των κρατουμένων, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν.Παρασκευόπουλος προχώρησε σε βελτιώσεις σύμφωνα με τις οποίες η εκπαιδευτική άδεια θα χορηγείται μετά από κρίση και του εισαγγελέα και του δικαστή.

Ενώ για το θέμα της τεκνοθεσίας ή υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια ξεκαθάρισε ότι δεν αφορά το παρόν νομοσχέδιο, αλλά ότι εξετάζεται για επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία.