ΚΕΔΕ: Απάντηση στις δηλώσεις του Νίκου Χριστοδουλάκη

Απάντηση στις δηλώσεις του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομίας, Νίκου Χριστοδουλάκη, σχετικά με την μη παρουσία του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Γιώργου Πατούλη στη συνεδρίαση για το ΕΣΠΑ, έδωσε η ΚΕΔΕ.

Όπως επισημαίνεται, στην επίμαχη συνεδρίασε δεν είχε προσκληθεί ο κ. Πατούλης, καθώς η συνάντηση γινόταν σε επίπεδο τεχνικών εμπειρογνωμόνων. Για το λόγο αυτό στη συνεδρίαση η ΚΕΔΕ εκπροσωπήθηκε από τους εξειδικευμένους συμβούλους της σε θέματα ευρωπαϊκών προγραμμάτων κ.κ. Μαϊστρο και Ζερβό.

Στη συνάντηση, ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ κ. Ζερβός :

Έθεσε το θέμα της ανάγκης παράτασης του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2007-2013 ,διαβάζοντας επιστολή του Προέδρου.

Την ίδια επιστολή παρέδωσε και στο γραφείο του Υπουργού στη συνέχεια, όπου γινόταν εκτενής αναφορά στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στους Δήμους το πάγωμα εκατοντάδων έργων σε όλη την Ελλάδα, καθώς και ο κίνδυνος να καταλογιστούν στους δημάρχους ρήτρες εκατομμυρίων ευρώ από τη ματαίωση των έργων.

Παράλληλα, παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας που έχει κάνει η ΚΕΔΕ σε όλους τους Δήμους, όπου αναφέρονται αναλυτικά ποια έργα έχουν παγώσει και κινδυνεύουν με ματαίωση.

Μετά από όλα αυτά, μας προξενεί κατάπληξη πως μπορεί να ισχυρίζεται ο κ. Χριστοδουλάκης ότι δεν τέθηκε από την ΚΕΔΕ το ζήτημα της παράτασης, όταν επιπλέον εμείς είμαστε που τον συγχαρήκαμε δημόσια για την πρωτοβουλία του να θέσει ως υπηρεσιακός Υπουργός το πρόβλημα στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι ο κ. Υπουργός αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αυτή τη δήλωση μετά από πιέσεις που του ασκήθηκαν από την πλευρά της απελθούσας Κυβέρνησης.

Αλλά εύλογα αναρωτιόμαστε, αν όλα έγιναν σωστά από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, γιατί σπεύδει τώρα ο κ. Χριστοδουλάκης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να θέσει το πρόβλημα και να βρει λύση; Ποιους προσπαθεί να καλύψει;