Κινητοποιήσεις ξεκίνησαν οι αγρότες στην Αχαΐα και τη Θεσσαλονίκη

Κινητοποιήσεις ξεκίνησαν οι αγρότες της Αχαΐας, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το νέο ασφαλιστικό και για τα προωθούμενα φορολογικά μέτρα.

Συγκεκριμένα, αγρότες της δυτικής Αχαΐας συγκεντρώθηκαν το πρωί στην εθνική οδό Πατρών-Πύργου, στο ύψος του κόμβου της Κάτω Αχαΐας και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν με αγροτικά αυτοκίνητα προς την Πάτρα. Η αυτοκινητοπομπή έφθασε περίπου στις 12:00 έξω από τα γραφεία του ΟΓΑ και ακολούθησε παράσταση διαμαρτυρίας.

«Τα νέα ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα μάς οδηγούν στην καταστροφή», υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των αγροτών και προσθέτουν: «Είναι το τελευταίο και οριστικό χτύπημα στους αγρότες, με απρόβλεπτες συνέπειες για την οικονομία».
Στο μεταξύ, αύριο, στις 11:00, αγρότες της Αιγιάλειας θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στον δρόμο που ενώνει το Αίγιο με την εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου, στο ύψος των παλαιών διοδίων.

Επίσης, την Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, στις 19:00, αγρότες της δυτικής Αχαΐας θα συγκεντρωθούν στην εθνική οδό Πατρών -Πύργου, στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας, προκειμένου να αποφασίσουν για τις επόμενες κινητοποιήσεις τους.

Συμβολική κατάληψη μισής ώρας πραγματοποίησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι στην είσοδο του περιφερειακού υποκαταστήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) στη Θεσσαλονίκη.

«Είναι αδύνατον να πληρωθούν όλα αυτά τα λεφτά που μας ζητούν. Ας μας αφήσουν επιτέλους να δουλέψουμε στα χωράφια μας και να κρατήσουμε δυνατό τον πρωτογενή τομέα, που όπως υποστηρίζουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, αποτελεί έναν από τους δύο βασικούς πυλώνες ανάπτυξης, μαζί με τον τουρισμό, της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας Αγροτών.

Επιπλέον σημείωσε ότι αν τελικά ψηφιστούν τα μέτρα που προωθούνται για το ασφαλιστικό και φορολογικό «θα πρέπει να γίνει σαφές, ότι οδηγούνται σε έξοδο οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τον κλάδο, γεγονός που θα σημάνει και την ερήμωση της υπαίθρου».

«Αντί να αυξάνουν τις ασφαλιστικές μας εισφορές στον ΟΓΑ, ας φροντίσουν καλύτερα να προχωρήσουν σε εκκαθάριση του μητρώου του, αφού από τους 1.250.000 ασφαλιζόμενους, μόνο οι 250.000 είναι αγρότες», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη συνάντηση που έχουν ζητήσει με τον πρωθυπουργό -ή εναλλακτικά με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ ή με τον υπουργό Εργασίας- και ακόμα δεν έχει ορισθεί, ο κ. Χαλκίδης επισήμανε: «Είμαστε ο μόνος κλάδος που αποφεύγουν να συναντήσουν και απορώ γιατί. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να τους θέσουμε τους προβληματισμούς μας και να καταθέσουμε τις προτάσεις μας».

Υπενθυμίζεται ότι η Πρωτοβουλία Αγροτών, αριθμεί 62 συλλόγους σε όλη την Ελλάδα και αντίστοιχες κινητοποιήσεις γίνονται έξω από τα περιφερειακά γραφεία του ΟΓΑ σε Κοζάνη, Γιάννενα, Λάρισα, Λαμία, Πάτρα, Τρίπολη και Ηράκλειο.
Το βράδυ έχει προγραμματισθεί ανοιχτή συγκέντρωση αγροτών και κτηνοτρόφων στην Τρίγλια Χαλκιδικής η οποία, σύμφωνα με τον αγρότη Γιώργο Τσακίρογλου, στοχεύει στη συσπείρωση και καλύτερη οργάνωσή τους στον νομό.

Επιπλέον αύριο έχει προγραμματιστεί ανοιχτή συγκέντρωση της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η μορφή κινητοποιήσεών τους. Σερραίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, μέλη της Επιτροπής, έχουν ήδη παρατάξει τα τρακτέρ τους σε κεντρικές πλατείες χωριών και περιμένουν να δοθεί το σήμα για να κατευθυνθούν στον Προμαχώνα.

Στην Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων εντάσσονται οι: Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Κρήτης, Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, Σύνδεσμος Ελλήνων Κτηνοτρόφων, Πανελλήνια Ένωση Παράκτιων Αλιευτικών Σκαφών, Πανελλήνια Ομοσπονδία Λαϊκών Αγορών, Σύλλογοι Νέων Αγροτών, Επιτροπές Αγώνα (συνεταιριστές), η Ένωση Βιοκαλλιεργητών Ελλάδας και ανεξάρτητοι σύλλογοι από όλη την Ελλάδα.