“Κλείδωσε” ο οδικός χάρτης για τον διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ μέσα στο 2016

Με ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα “κλείδωσε” ο οδικός χάρτης για τον διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και τη μερική αποκρατικοποίηση της εταιρείας που διαχειρίζεται το δίκτυο του ηλεκτρισμού.

Όπως έγινε γνωστό προ ολίγου μετά τη συνάντηση του υπ. Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη με τους εκπροσώπους των Θεσμών, εντός του Μαΐου θα ψηφιστεί ο νέος νόμος, που θα αντικαθιστά το σχέδιο για πώληση του 66% σε ιδιώτη και θα προβλέπει τη μεταβίβαση του 51% της θυγατρικής της ΔΕΗ στον έλεγχο του Δημοσίου, με το υπόλοιπο 49% να πωλείται σε ιδιώτες επενδυτές (τουλάχιστον 29% σε στρατηγικό επενδυτή, 20% σε θεσμικούς επενδυτές μέσω Χ.Α.). Στο νομοσχέδιο θα ρυθμίζονται και τα θέματα της αποζημίωσης της ΔΕΗ μέσω σύνθετων εργαλείων και σχημάτων.

Αμέσως μετά τον Ιούνιο θα ακολουθήσει η πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος, τον Οκτώβριο προβλέπεται να πραγματοποιηθεί έκθεση προόδου για την εξέλιξη της διαδικασίας, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2016.

Για το άλλο θέμα της αξιολόγησης, τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας τύπου NOME, η σχετική εισήγηση για τις ποσότητες, τις τιμές κλπ θα γίνει από τη ΡΑΕ και οι δημοπρασίες θα πραγματοποιηθούν με υπουργική απόφαση. Η ελληνική πλευρά σύμφωνα με πληροφορίες επανέλαβε ότι βλέπει το εργαλείο των δημοπρασιών ως ένα μεταβατικό μέτρο και θεωρεί ότι το πραγματικό άνοιγμα θα γίνει μέσω των κοινοπρακτικών σχημάτων της ΔΕΗ με ιδιώτες.

Στην κατεύθυνση αυτή μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπάρχει ενδιαφέρον από ιταλικές, ισραηλινές, ρωσικές και αμερικανικές εταιρείες. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι σήμερα ο Π. Σκουρλέτης είχε συνάντηση με τον Roberto Poti, υψηλόβαθμο στέλεχος της Edison.

Στη συνάντηση του κ. Σκουρλέτη με τους Θεσμούς δεν συζητήθηκε το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων του τομέα της ενέργειας (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ) το οποίο “εάν συζητείται, συζητείται με το ΥΠΟΙΚ”. Σε κάθε περίπτωση πηγές του ΥΠΕΝ παρέπεμπαν για το θέμα στις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου για την εφαρμογή της συμφωνίας του καλοκαιριού.