Κλείνουν εκκρεμότητες για Eurogroup και δόση

Ετοιμη καθ’ όλα, εν όψει της αυριανής -κρίσιμης σε ό,τι αφορά τον χρόνο εκταμίευσης της δόσης μαμούθ- συνεδρίασης του Εurogroup δηλώνει η κυβέρνηση, μετά και την προετοιμασία των δύο πράξεων νομοθετικού περιεχομένου που εκκρεμούσαν.

Ο Αντ. Σαμαράς είχε διαδοχικές συσκέψεις το Σαββατοκύριακο με τον Γ. Στουρνάρα και άλλους υπουργούς, προκειμένου να κλείσουν όλες οι λεπτομέρειες εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup

Ο κ. Σαμαράς είχε μέσα στο Σαββατοκύριακο σειρά συσκέψεων με τον Γ. Στουρνάρα αλλά και με άλλους υπουργούς, προκειμένου να προετοιμάσει και τις τελευταίες λεπτομέρειες, έτσι ώστε να μην υπάρξει ο κίνδυνος κάποιος εκ των εταίρων μας να επικαλεστεί κενά στη συμφωνία και να ζητήσει νέα αναβολή στην καταβολή της δόσης.

Ουσιαστικά, αυτό που ρυθμίστηκε στις διαδοχικές κυβερνητικές συσκέψεις είναι η νομοθετική πράξη που αφορά τη ρήτρα απόκλισης. Οι ποινές, δηλαδή, που θα επιβάλλονται, εφόσον, βάσει του ελέγχου που θα γίνεται στο σύνολο του δημόσιου τομέα (υπουργεία, ΔΕΚΟ, δήμοι) σε τριμηνιαία βάση, οι δαπάνες έχουν ξεφύγει από τους στόχους που θα τεθούν αρχικά.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει πει ότι ο έλεγχος θα είναι ασφυκτικός και -σύμφωνα με την απόφασή του- η ευθύνη για τον συντονισμό των δαπανών θα ανήκει στον υπουργό Οικονομικών, θέλει από τώρα να αποφύγει το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων σε λίγους μήνες και γι’ αυτο θέλει να στείλει εγκαίρως το μήνυμα προς όλα τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί παρεκκλίσεις από τον προϋπολογισμό.

Με την κατάθεση στη Βουλή και των δύο αυτών νομοθετικών πράξεων, ολοκληρώνεται ουσιαστικά η υλοποίηση των προαπαιτούμενων ενεργειών κι έτσι δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο πλέον από την ελληνική πλευρά για την καταβολή της δόσης.

Αυτό ακριβώς θα εξηγήσει και στους ομολόγους του αύριο ο Γ. Στουρνάρας, ο οποίος θα ζητήσει όλες οι αποφάσεις να ληφθούν εντός του μήνα και εφόσον δεν υπάρχει καμία πλέον εκκρεμότητα, τα χρήματα να φτάσουν στην Ελλάδα το αργότερο μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Δεκέμβρη.

Σε αυτήν τη «γραμμή» κινείται άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποιος θα ασκήσει πιέσεις στο δικό του υψηλότερο επίπεδο, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Σύσκεψη των αρχηγών
Ο κ. Σαμαράς είναι πιθανόν να συγκαλέσει την Τετάρτη τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να ενημερωθούν για τις εξελίξεις στο Eurogroup που θα έχει προηγηθεί αλλά και για την τακτική που θα ακολουθήσει στη σύνοδο κορυφής.

Στη συνάντηση αυτή οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης αναμένεται να συζητήσουν (για πρώτη φορά επίσημα) το θέμα του ανασχηματισμού. Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε αλλαγές και στα πρόσωπα και στον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει δηλώσει πως δεν έχει αντίρρηση και αυτό που μένει είναι η σύμφωνη γνώμη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ.

Γιάννης Σαραντάκος