Κλειστή σύσκεψη Ευκλ. Τσακαλώτου και Β. Σόιμπλε – Τι συζήτησαν για το ελληνικό χρέος

Λίγο πριν συνεδριάσει το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, οι υπουργοί Οικονομικών Ελλάδας και Γερμανίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είχαν μια κλειστή σύσκεψη με αντικείμενο το ελληνικό χρέος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών ήταν μια καθοριστική συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της περασμένης Δευτέρας, και παρόντες ήταν μόνο οι δύο υπουργοί και λίγοι συνεργάτες τους.

Κατά τις πληροφορίες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέπτυξε στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τις ελληνικές θέσεις για την ελάφρυνση του χρέους, κάτι που είχε κάνει το προηγούμενο διάστημα και με την γαλλική κυβέρνηση, την Κομισιόν και τον ESM.

Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι ο κ. Τσακαλώτος ήταν πολύ καλά προετοιμασμένος και ο κ. Σόιμπλε τον άκουσε προσεκτικά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν ήθελε ελάφρυνση του χρέους, αλλά το ΔΝΤ να είναι παρών στο πρόγραμμα. Το Ταμείο επιθυμούσε την απομείωση του χρέους, αλλά με σκληρά μέτρα. Η Κομισιόν συγκρουόταν με το ΔΝΤ, απορρίπτοντας τα προληπτικά μέτρα, ενώ η Αθήνα διαφωνούσε κάθετα με τα προληπτικά μέτρα, αλλά επιθυμούσε την απομείωση του χρέους».

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν ότι η εμπλοκή ξεπεράστηκε χάρη στην «ευφυή», όπως την χαρακτηρίζουν, πρόταση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής ρύθμισης. Μια ιδέα συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο που ισχύει από τον Μάρτιο του 2012.