Κλ. Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα μπορεί το 2017 να επιστρέψει στις αγορές για μικρά ποσά

Μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί το 2017 να επιστρέψει στις αγορές για μικρά ποσά στέλνει, με δηλώσεις του στην “Καθημερινή της Κυριακής”, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Klaus Regling.

Ωστόσο, καθιστά σαφές ότι για να το πετύχει αυτό η ελληνική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να παρεκκλίνει καθόλου από το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ταυτόχρονα θα πρέπει να διασφαλίσει την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Ο επικεφαλής του ESM προσθέτει, επίσης, ότι αυτός ο συνδυασμός (μεταρρυθμίσεις και πλεονάσματα) θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και θα δημιουργήσει το κατάλληλο πλαίσιο για την ανάπτυξη.

Στη συνέχεια, ενδιαφέρον έχει η δήλωση του κ. Regling πως η επιστροφή στις αγορές δεν θα είναι “φθηνή”. Όπως δηλώνει, “η χρηματοδότηση από τις αγορές θα είναι ακριβή στις αρχές σε σύγκριση με τα δάνεια του ESM” και γι’ αυτό συστήνει να μη δανειστεί η Ελλάδα μεγάλα ποσά. Ακόμη, η κυβέρνηση θα πρέπει να τεστάρει τις αγορές προτού επιχειρήσει την έξοδο στις αγορές.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα και πληροφορίες που επικαλείται από πηγές που πρόσκεινται στο οικονομικό επιτελείο, υπάρχουν δύο σημαντικές προϋποθέσεις για το πότε θα μπορούσε να γίνει η νέα έκδοση ομολόγων: Πρώτον, να μην είναι σε εξέλιξη κάποιος έλεγχος από την τρόικα και, δεύτερον, να έχει ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (QE) που εκτελεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).