Κομισιόν: Δεν έχουμε διατυπώσει καμία εκτίμηση σχετικά με τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το ασφαλιστικό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει διατυπώσει καμία εκτίμηση σχετικά με τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, δήλωσε σήμερα Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ουσιαστικά διαψεύδοντας πρόσφατο τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters που ήθελε τους ευρωπαίους εταίρους να έχουν κάνει μία θετική πρώτη αποτίμηση του ελληνικού σχεδίου.

Κάθε εκτίμηση για τοποθέτηση της Κομισιόν είναι μόνο «αγνή εικασία», δήλωσε στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος Μαργαρίτης Σχοινάς, υπογραμμίζοντας ότι η θέση της Επιτροπής θα διαμορφωθεί και θα διατυπωθεί μόνο μετά από σε βάθος συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές.

«Η αξιολόγηση συνεχίζεται», προσέθεσε λιτά, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», οι θεσμοί έχουν πλέον μεταφράσει το νομοσχέδιο που τους απέστειλε η κυβέρνηση για το νέο ασφαλιστικό, αλλά οι διατάξεις είναι τόσο πολλές που ζητούν συνεχώς διευκρινίσεις για σειρά ζητημάτων από την ελληνική πλευρά, με Αθήνα και πιστωτές να βρίσκονται σε σχεδόν συνεχή επικοινωνία.

Αυτό ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενο από την κυβέρνηση, η οποία με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να χαρτογραφήσει και τις προθέσεις των δανειστών γύρω από τις προτεινόμενες αλλαγές.

Ο κ. Σχοινάς απέφυγε εκ νέου να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία για την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης, όπου θα γίνει η κρίσιμη διαπραγμάτευση για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, επαναλαμβάνοντας γενικά ότι η αποστολή θα αρχίσει «αργότερα αυτό το μήνα».

Το Reuters μετέδιδε την Παρασκευή ότι οι εταίροι βλέπουν ως πιθανότερη ημερομηνία την 18η Ιανουαρίου.