Κομισιόν: Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν ζητούν από την Ελλάδα τίποτα περισσότερο από την εφαρμογή του μνημονίου

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν ζητούν από την Ελλάδα τίποτα περισσότερο από την εφαρμογή του μνημονίου που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο, υπογράμμισε η εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρτ, κληθείσα να σχολιάσει το άρθρο του Πολ Τόμσεν που έκανε λόγο για ανάγκη επιπλέον μέτρων έως 9 δισ. ευρώ μέχρι το 2018, αλλά και σημαντικές παραχωρήσεις ή αποδοχές από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Κληθείσα να σχολιάσει το άρθρο του διευθυντή του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ο οποίος υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι είναι αναγκαία και η περικοπή συντάξεων, η κ. Μπράιτχαρτ ανέφερε:

«Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εργάζονται ακόμη πάνω σε ένα πακέτο μέτρων για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν συμφωνηθεί στο μνημόνιο. Η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει ένα πολύ σημαντικό πακέτο μέτρων για να ικανοποιήσει αυτούς τους στόχους.

»Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν ότι αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι αυτό που συμφωνήθηκε στο μνημόνιο τον Αύγουστο».

Ωστόσο, η δήλωση αυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί αμφίσημη δεδομένου ότι ο Τόμσεν υποστηρίζει ότι ο λόγος που πιστεύει ότι απαιτούνται επιπλέον μέτρα 7,2 – 9 δισ. ευρώ έως το 2018 είναι ακριβώς για να εκπληρωθούν οι στόχοι του μνημονίου και «να βγαίνουν τα νούμερα», αφήνοντας μάλιστα αιχμές εναντίον των εταίρων της Ελλάδας για τις προβλέψεις του νέου προγράμματος οικονομικής βοήθειας.

«Θα μπορούσε ένας στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα πολύ χαμηλότερος από το 3½ τοις εκατό του ΑΕΠ να κάνει την απαραίτητη ασφαλιστική μεταρρύθμιση λιγότερο απαιτητική;» αναρωτιέται χαρακτηριστικά στο άρθρο του ο Π.Τόμσεν.

Προς επίρρωση της παραπάνω υποψίας για την αμήχανη και σίγουρα όχι ξεκάθαρη θέση της Κομισιόν είναι και η δήλωση του αντιπροέδρου της Βάλντις Ντρομπρόβσκις που υπογραμμίζει ότι «το ΔΝΤ είναι ξεκάθαρα μέρος της αξιολόγησης και η συνεργασία είναι στενή».

Ειδικότερα, ερωτηθείς σχετικά με το άρθρο του επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ο κ. Ντομπρόβσκις προσεκτικός και αποφεύγοντας να διαταράξει τη σχέση με το ΔΝΤ αλλά και να αποκαλύψει αν στο παρασκήνιο διεξάγονται συζητήσεις για σχετική «χαλάρωση» της πίεσης στην Ελλάδας δεδομένων και των νέων συνθηκών στην ευρωπαϊκή οικονομία και στο προσφυγικό, είπε:

«Οι διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές είναι σε εξέλιξη σε σχέση, για παράδειγμα, με τα στοιχεία για τη δημοσιονομική προσπάθεια. Οι θεσμοί αξιολογούν αυτά τα στοιχεία με βάση αυτά που συμφωνήθηκαν τον Αύγουστο, όταν υιοθετούσαμε το Μνημόνιο. Σε κάθε περίπτωση το ΔΝΤ είναι ξεκάθαρα μέρος της αξιολόγησης και η συνεργασία είναι στενή».

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει πλήρως, συμπεριλαμβανόμενης της οικονομικής βοήθειας, στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ κατέληξε λέγοντας πως όσο οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη, είναι «αδύνατο να αναφερθούμε σε λεπτομέρειες».