Κομισιόν: Οι προσπάθειες που καταβάλλονται είναι πάντα με γνώμονα την αντιμετώπιση των προφυγικών ροών και την διατήρηση της ζώνης Σένγκεν

Η κατεύθυνση της Κομισιόν και οι προσπάθειες που καταβάλλονται είναι πάντα με γνώμονα την αντιμετώπιση των μεγάλων προφυγικών ροών και την διατήρηση, φυσικά, της ζώνης Σένγκεν. Αυτό διεμήνυσε η αρμόδια για τα θέματα της Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό. Η ίδια είπε ότι θα υπάρξει συζήτηση για την προσφυγική κρίση στο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών αύριο, Παρασκευή, ενώ παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει μια αναλυτική έκθεση για τη λειτουργία των hot spots και για το μηχανισμό της μετεγκατάστασης για τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Ο χρόνος πιέζει μέχρι την 17η Δεκεμβρίου και απαιτούνται απτά αποτελέσματα στην εφαρμογή των hotspots μεταξύ των οποίων είναι η ενεργοποίηση του «μηχανισμού πολιτικής προστασίας» και του μηχανισμού για την αποστολή στα ελληνικά σύνορα των Ομάδων Άμεσης Επέμβασης της Frontex, (RABIT). H Μπερτό επεσήμανε χαρακτηριστικά πως υπάρχει ένας αριθμός αιτημάτων που πρέπει να φέρει εις πέρας η Ελλάδα.

Τέλος, όσον αφορά την κατάσταση στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, η ίδια εκπρόσωπος τόνισε πως ολοκληρώνονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Frontex και των ελληνικών αρχών για τη μορφή που θα πάρει η επιχείρηση της Frontex στα εν λόγω σύνορα, ενώ υποστήριξε πως ο ρόλος της συγκεκριμένης επιχείρησης, όπως ορίζεται από τις αποφάσεις της μίνι-συνόδου των χωρών κατά μήκος της λεγόμενης διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων είναι να βοηθήσουν στην «καταγραφή και την ταυτοποίηση» των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο εκεί.