Κυβέρνηση: Η αντιπολίτευση δίνει τη μάχη υπέρ των καναλαρχών

«Η κυβέρνηση υλοποίησε τη ρητή δέσμευσή της προς τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ότι το νομοσχέδιο που αποτελεί μέρος του παράλληλου προγράμματος δεν αποσύρεται», αναφέρουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

Οι ίδιες πηγές κατηγορούν την αντιπολίτευση ότι «παράλληλα με τη μάχη υπέρ των καναλαρχών, δίνει και μάχη εναντίον των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων διότι, όχι μόνο πολεμά τις διατάξεις του αλλά και διότι κατέβαλε προσπάθειες να εμποδίσει με αθέμιτους τρόπους και μέσω των δανειστών την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης».

Η κυβέρνηση υπογραμμίζει ειδικότερα ότι το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου (Παράλληλο πρόγραμμα), στοχεύει στην ανακούφιση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, καθώς και στην επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με την μακρόχρονη οικονομική κρίση.

«Ο πόλεμος που δέχεται το νομοσχέδιο αυτό από δυνάμεις της αντιπολίτευσης, είναι εύκολα εξηγήσιμος», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές και καταγγέλλουν ότι «οι δυνάμεις αυτές – οι οποίες μάλιστα έχουν βαρύτατες ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην κοινωνία- προσπαθούν να εμποδίσουν με κάθε μέσον την κοινωνική πολιτική και την θεσμοθέτηση μέτρων ανακούφισης, προς όφελος της δικής τους πολιτικής τακτικής. Το σοβαρό ζήτημα όμως είναι ότι η τακτική αυτή ασκείται σε βάρος των πιο αδύναμων, επιχειρώντας μάλιστα να εμπλέξει, στην υπονόμευση της κοινωνικής πολιτικής και τους δανειστές».

Ως προς τη στάση που τήρησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως «όταν το νομοσχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμα εισήχθη για συζήτηση στην Βουλή (16/12/21015), η αντιπολίτευση έδωσε λυσσαλέα μάχη εναντίον του, με το επιχείρημα ότι «δεν ήταν σωστά κοστολογημένο».

«Η τακτική αυτή, αποτελούσε έμμεση, αλλά σαφέστατη έκκληση προς τους δανειστές να παρέμβουν, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να ζητήσουν από την κυβέρνηση περισσότερες διευκρινίσεις», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν ότι «για να ενισχύσουν μάλιστα την προσπάθειά τους, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι αποχώρησαν από την επιτροπή της Βουλής» και «η αχαρακτήριστη αυτή τακτική της αντιπολίτευσης κατάφερε να καθυστερήσει την επίλυση σοβαρότατων κοινωνικών προβλημάτων για ενάμιση μήνα».

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως όταν η κυβέρνηση μετέτρεψε τη διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου, από επείγουσα σε απλή, (17/12/2015) ώστε να υπάρξει περισσότερος χρόνος για την παροχή των διευκρινίσεων που ζητήθηκαν, η αντιπολίτευση έσπευσε να πανηγυρίσει. Επικαλούνται στο σημείο αυτό τους χαρακτηρισμούς του τότε προέδρου της ΝΔ «άνθρακες ο θησαυρός», της κ. Ντ. Μπακογιάννη για «πυροτέχνημα» του Γ. Βρούτση για «Βατερλώ» αλλά και τη δήλωση του κ. Λοβέρδου ότι η κυβέρνηση εξευτελίστηκε.

«Η σημαντική τους νίκη ήταν ότι, τουλάχιστον, είχαν καταφέρει να μεταθέσουν την νομοθετική πρωτοβουλία για μετά τα Χριστούγεννα», παρατηρούν κυβερνητικές πηγές και υπογραμμίζουν ότι «η κυβέρνηση υλοποίησε την ρητή δέσμευσή της προς τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ότι το νομοσχέδιο δεν αποσύρεται. Κάποιες επείγουσες διατάξεις προωθήθηκαν με δύο πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ ο κορμός του νομοσχεδίου εισήχθη εχθές προς συζήτηση στην Βουλή».
«Η προσπάθεια της αντιπολίτευσης να εμποδίσει με αθέμιτους τρόπους και μέσω των δανειστών την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, έπεσε στο κενό», αναφέρει η κυβέρνηση και παρατηρεί ότι «στη Βουλή, η αντιπολίτευση εξαπέλυσε και πάλι έναν αχαρακτήριστο επικοινωνιακό πόλεμο» με τον Μάκη Βορίδη να μιλάει για «παράλληλο δούλεμα» και την Εύη Χριστοφιλοπούλου για «νομοσχέδιο κουρελού – συνονθύλευμα ρουσφετολογικών ρυθμίσεων». Επιπλέον, η Νέα Δημοκρατία έσπευσε σήμερα να καταθέσει ένσταση αντισυνταγματικότητας για τις δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

«Την τακτική και την συμπεριφορά της αντιπολίτευσης θα την κρίνουν οι πολίτες» λένε οι κυβερνητικές πηγές και σημειώνουν ότι μόνο μερικά από τα θέματα που αντιμετωπίζει το νομοσχέδιο, την ψήφιση του οποίου η αντιπολίτευση προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποτρέψει αφορούν την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών αλλά και ευπαθών ομάδων, τα μέτρα για την κάλυψη κενών θέσεων σε νοσοκομεία και αγροτικά ιατρεία στη διαφανή διαχείριση λίστας χειρουργείου για την έγκαιρη, ασφαλή και χωρίς συναλλαγή (φακελάκι) εξυπηρέτηση των πολιτών. Υπογραμμίζουν ακόμη ότι με το νομοσχέδιο προχωράει η ίδρυση Νοσοκομείου Θήρας μέσω ΑΕΜΥ Α.Ε., στηρίζονται οργανώσεις με κοινωνική δραστηριότητα στον τομέα της αλληλεγγύης, συστήνονται δομές κοινωφελούς χαρακτήρα από τους ΟΤΑ. Παράλληλα θεσπίζονται η διασύνδεση των ΟΤΑ με τα κοινωνικά προγράμματα, τα Κοινωνικά Τιμολόγια ΟΤΑ, η ένταξη τρίτεκνων οικογενειών στο ν.2643/1998 (Α΄ 220), η ενισχυτική διδασκαλία σε μαθητές από άπορες οικογένειες.