Κυβέρνηση και εφοπλιστές απορρίπτουν την αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος της ελληνόκτητης ναυτιλίας

Κυβέρνηση και εφοπλιστές απορρίπτουν την αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος της ελληνόκτητης ναυτιλίας, τονίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υπονομευόταν η ανταγωνιστικότητά της.

Συγκεκριμένα, στη διάρκεια του 2ου Ναυτιλιακού Συνεδρίου της «Ναυτεμπορικής», ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ.Αλεξιάδης δήλωσε: «Ούτε για τη ναυτιλία ούτε για τους αγρότες σχεδιάζουμε νέες φορολογίες. Είναι σαφέστατο αυτό».

Με αφορμή την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, που θεωρεί ότι ορισμένες πτυχές του ελληνικού ναυτιλιακού φορολογικού πλαισίου δεν συνάδουν με τους κοινοτικούς κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, τόσο ο κ. Βενιάμης όσο και ο κ. Αλεξιάδης ξεκαθάρισαν ότι η ελληνική ναυτιλία δεν θα δεχθεί να υπονομευτεί η ανταγωνιστικότητά της από αμφιβόλου αξίας παρεμβάσεις.

Ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε ότι βασικό κριτήριο για τη φορολογία της ναυτιλίας στην Ελλάδα πρέπει να είναι το εάν επηρεάζεται ή όχι η ανταγωνιστικότητά της.

«Αν η φορολογία της ναυτιλίας στην Ελλάδα περάσει από ένα επίπεδο και πάνω, που αντέχει η ανταγωνιστικότητά της, τότε θα εξυπηρετηθούν άλλα συμφέροντα και η κουβέντα δεν θα γίνεται με κίνητρο να αυξήσουμε τα δημόσια έσοδα, διότι θα χάσουμε και αυτά που έχουμε. Η κουβέντα θα γίνεται με κίνητρο να ωφεληθούν άλλες χώρες και άλλες ναυτιλίες», συμπλήρωσε με νόημα ο κ. Αλεξιάδης.

«Εδώ έχουμε το παράδοξο για χώρες οι οποίες μας κουνούν το δάχτυλο για τη φοροδιαφυγή και τον φορολογικό ανταγωνισμό: όταν μελετήσεις προσεκτικά τις φορολογικές διατάξεις που έχουν στο χώρο της ναυτιλίας, θα δεις ότι οι χώρες που κατηγορούν την Ελλάδα για ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς έχουν σε ειδικές φορολογίες ευνοϊκότερες διατάξεις απ’ ό,τι η Ελλάδα», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Αλεξιάδης.