Κυρ. Μητσοτάκης: Ένα μεγάλο παγκόσμιο και ευρωπαϊκό πρόβλημα με ανθρωπιστική διάσταση τείνει να εξελιχθεί σε μείζον θέμα εθνικής ασφάλειας

Απολύτως αναγκαία χαρακτήρισε τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών πριν τη Σύνοδο Κορυφής Ευρώπης – Τουρκίας για το προσφυγικό, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε δήλωσή του, υπογράμμισε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα γίνεται όλο και πιο κρίσιμη και σημείωσε ότι ένα μεγάλο παγκόσμιο και ευρωπαϊκό πρόβλημα με ανθρωπιστική διάσταση τείνει να εξελιχθεί «σε μείζον θέμα εθνικής ασφάλειας και τελικά εθνικής κυριαρχίας» για τη χώρα.

Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στην ανάγκη κατάρτισης ενός εθνικού σχεδίου που, όπως είπε, σήμερα δεν υπάρχει, ενώ ανέφερε ότι έθεσε το θέμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι το ίδιο επανέλαβε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Μετά και από τη συνάντησή το απόγευμα της Τετάρτης με τον πρέσβη της Τουρκίας, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την Άγκυρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να αντιληφθεί ότι η ανεμπόδιστη συνεργασία Ε.Ε. – Τουρκίας για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών είναι προς αμοιβαίο όφελος. Συμπλήρωσε επίσης ότι δεν χωρούν ούτε υπαναχωρήσεις από τα αρχικώς συμφωνηθέντα στο ΝΑΤΟ, ούτε κωλυσιεργίες και στάθηκε στην ανάγκη να τερματιστεί «το έγκλημα της παράνομης διακίνησης απελπισμένων ανθρώπων».

Επανέλαβε επίσης ότι καθήκον της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει επειγόντως ένα εθνικό σχέδιο άμεσης αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης, αλλά και να σταματήσει «την ασύδοτη μετακίνηση των μεταναστών μέσα στην ελληνική επικράτεια».

«Να δημιουργηθούν, όχι μόνον ανοιχτοί φυλασσόμενοι χώροι, αλλά και κλειστού τύπου χώροι προσωρινής διαμονής για τους πρόσφυγες και τους παράτυπους μετανάστες, αντίστοιχα. Να ενισχυθεί με όλους τους τρόπους η δράση του Λιμενικού Σώματος. Να αναληφθούν δράσεις ενημέρωσης της παγκόσμιας κοινής γνώμης, ώστε να “αναδειχθεί” η σημερινή πραγματικότητα», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν αντέχει να μετατραπεί σε «αποθήκη ψυχών» και έκανε λόγο για συγκινητική στάση αλληλεγγύης του ελληνικού λαού, που όμως δεν αρκεί από μόνη της. «Οι παράνομες ροές πρέπει με κάθε μέσο να σταματήσουν τώρα. Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη να διαφυλάξει την έννομη τάξη, την ασφάλεια των πολιτών και τη σταθερότητα της χώρας», κατέληξε ο πρόεδρος της Ν.Δ.