Κυρ. Μητσοτάκης: Η απλή αναλογική δεν είναι απειλή για τη ΝΔ αλλά για την ίδια τη Δημοκρατία

«Πυρά» κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «μαγειρεύει τους κανόνες για να διατηρήσει την πρόσβαση στην εξουσία ακόμα και από θέση μειοψηφίας».

Επανέλαβε επίσης ότι το νέο εκλογικό σύστημα «δεν θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές», σημειώνοντας ότι «θα θα βρει απέναντι μία συμμαχία πολιτικών δυνάμεων που θα ακυρώσουν το σχέδιο για ακυβερνησία».

«Οδεύετε σε μια βαριά ήττα στις επόμενες εκλογές και γι’ αυτό προσπαθείτε να στερήσετε την εξουσία από τη Ν.Δ.» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Θέλουν ακυβερνησία και παίζουν παιχνίδια με τους θεσμούς επειδή ξέρουν ότι όποτε κι αν γίνουν εκλογές θα ηττηθούν κατά κράτος, και προσπαθούν να διατηρήσουν την πρόσβαση στην εξουσία ακόμη και από θέση μειοψηφίας».

«Απλή αναλογική σημαίνει ακυβερνησία, πολιτική αστάθεια και αναταραχή» είπε και επέμεινε ότι «δεν είναι απειλή για τη Νέα Δημοκρατία αλλά για την ίδια τη Δημοκρατία». Υπενθύμισε επίσης ότι «όσες φορές εφαρμόστηκε η απλά αναλογική στη χώρα μας, η εμπειρία ήταν τραυματική».

Αναφερόμενος στην ψήφο στα 17, έκανε λόγο για «τακτικισμό» της κυβέρνησης. «Αν σας ενδιέφεραν πραγματικά οι νέοι δεν θα επιτρέπατε σε αντιεξουσιαστές να καταστρέφουν τα πανεπιστήμια», συμπλήρωσε και τόνισε ότι «οι νέοι δεν τσιμπάνε».

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, διερωτήθηκε «γιατί αρνείστε το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού».

Πρότεινε επιπλέον να εξεταστούν προτάσεις που θα ενδυναμώσουν τη δημοκρατική λειτουργία των κομμάτων, ενώ υπογράμμισε ότι «ο νόμος που θα ψηφιστεί σήμερα θα είναι ο μόνος εκλογικός νόμος που δεν θα εφαρμοστεί ποτέ».

Κατά την ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε αναφορά του κ. Βούτση, βάσει της οποίας δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι, ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «χάιδευε» τη Χρυσή Αυγή, προκαλώντας την αντίδραση του προέδρου της Βουλής.