Κυρ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση για μήνες υποτίμησε το εύρος και την πολυπλοκότητα του προσφυγικού

Την προσωπική του δέσμευση να συμβάλλει ενεργά -κάτι που επισημαίνει ότι πράττει ήδη-, ώστε να καταστεί το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών διαχειρίσιμο και να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα απομόνωσης της χώρας από τη συνθήκη Σένγκεν έδωσε με δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι μετά από αίτημα του, και στο πλαίσιο πρωτοβουλίας που αναλαμβάνει για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, ενημερώθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα.

Kατηγόρησε την κυβέρνηση ότι για πολλούς μήνες υποτίμησε αδικαιολόγητα την ένταση, το εύρος και την πολυπλοκότητα του ζητήματος, ότι έδειξε αργά αντανακλαστικά, ότι πήρε λάθος αποφάσεις και ότι έστειλε λάθος μηνύματα.

«Τελικά, υπό την πίεση ενός χαμένου εξαμήνου, που έπληξε πολλαπλώς την αξιοπιστία της χώρας, υποχρεώθηκε να αναλάβει μεγάλες δεσμεύσεις έναντι της Ευρώπης. Τώρα, οφείλει να τις εκπληρώσει για να μην δώσει αφορμή και δικαιολογία σε ορισμένους, που θα ήθελαν την απομόνωση της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό, με πολύ αρνητικές συνέπειες για τη χώρα» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Επίσης, ανέφερε ότι παρά τις επιμέρους ενστάσεις, τα σημεία καταγραφής (τα γνωστά hot spots) πρέπει να κατασκευαστούν σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που η κυβέρνηση ανέλαβε, σημειώνοντας ότι η συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στην κατασκευή τους έγινε, εκ των πραγμάτων, αναγκαία λόγω των κυβερνητικών καθυστερήσεων.

«Είναι όμως ξεκάθαρο ότι απαιτείται πολύ καλύτερος συντονισμός μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων. Δυστυχώς, μεγάλη καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του προβλήματος έδειξε και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρόκληση, όμως, είναι κοινή» συνέχισε υπογραμμίζοντας πως τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά.

Γι’ αυτό, συμπλήρωσε, περιμένουμε την ουσιαστική στήριξη και την αλληλεγγύη της Ευρώπης. Πρόσθεσε επ’ αυτού ότι ζητήματα όπως η ενίσχυση της Frontex και η ταχύτερη μετεγκατάσταση προσφύγων σε άλλα κράτη – μέλη, πρέπει να λυθούν άμεσα.

Επιπρόσθετα έστειλε μήνυμα στην Τουρκία δηλώνοντας ότι η γειτονική χώρα έχει μεγάλες ευθύνες για την ανοχή που δείχνει στη δράση παράνομων δικτύων διακινητών, που δρουν στο έδαφος και ιδίως στις ακτές της.

«Καμιά ουσιαστική σύσφιξη των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ δεν μπορεί να προχωρήσει εάν η Αγκυρα δεν τηρήσει πλήρως τις δεσμεύσεις της έναντι της Ελλάδας και της Ευρώπης» τόνισε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε επίσης ότι το προσφυγικό είναι μείζον ανθρωπιστικό πρόβλημα, αλλά και πρόβλημα ασφάλειας, για την πατρίδα μας και είναι εξαιρετικά κρίσιμο για να γίνεται πεδίο μικροκομματικής αντιπαράθεσης.

» Συνοψίζοντας, η πρόκληση του προσφυγικού – μεταναστευτικού είναι πολύ μεγάλη. Η κυβέρνηση έχει την κύρια ευθύνη και τον πρώτο λόγο. Προσωπικά δεσμεύομαι να συμβάλλω ενεργά, και το πράττω ήδη, ώστε να καταστεί το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών διαχειρίσιμο και να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα απομόνωσης της χώρας μας από τη Συνθήκη Σένγκεν» κατέληξε στη δήλωσή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.