Κυρ. Μητσοτάκης: Mια οικουμενική κυβέρνηση σήμερα δεν είναι λύση στα προβλήματα του τόπου

«Mια οικουμενική κυβέρνηση σήμερα δεν είναι λύση στα προβλήματα του τόπου», τονίζει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο «BHMAgazino», δηλώνοντας ότι δεν εμπιστεύεται τον Αλέξη Τσίπρα και δεν θα
μπορούσε να κυβερνήσει μαζί του.

«Δεν βλέπω γιατί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα ψηφίσουν το Ασφαλιστικό με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα θα το ψηφίσουν με πρωθυπουργό κάποιον άλλον…», σημειώνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πολιτικού αδιεξόδου.

Όσο για το τι θα γίνει αν προκύψει παρόμοια κατάσταση στην Βουλή ο κ. Μητσοτάκης απαντά: «Εάν ο κ. Τσίπρας χάσει την πλειοψηφία θα γίνει ό,τι προβλέπει το Σύνταγμα. Θα επιστρέψει την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα ακολουθηθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών και εφόσον δεν προκύψει η δυνατότητα σχηματισμού άλλης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, θα οδηγηθούμε σε εκλογές».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επαναλαμβάνει ότι ο ίδιος δεν συμμετέχει στην εκλογολογία που προκαλεί πολιτική αβεβαιότητα. Δηλώνει ωστόσο σίγουρος πως θα κερδίσει τις εκλογές όποτε κι αν αυτές γίνουν. «Αυτό που βλέπω τώρα είναι μια έντονη δυναμική για τη ΝΔ. Βεβαίως θέτω τον πήχη στην αυτοδυναμία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επιδιώξω συνεργασίες», προσθέτει.

Σε ερώτημα για το ενδεχόμενο να προσφύγει ξανά σε δημοψήφισμα ο Αλέξης Τσίπρας με ερώτημα «ναι ή όχι στο ευρώ», μετά από μία άκαρπη διαπραγμάτευση με τους εταίρους ο πρόεδρος της Ν.Δ. απαντά: «Μια τέτοια πράξη θα ξεπερνούσε ακόμη και τα αποθέματα ανευθυνότητας που δυστυχώς έχει επιδείξει ο κ. Τσίπρας. Παρ’ όλα αυτά θεωρώ ότι ο ελληνικός λαός επιθυμεί την παραμονή στο ευρώ, παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε».

Ασκεί κριτική στον Πρωθυπουργό για τα πεπραγμένα της πρώτης περιόδου στην κυβέρνηση λέγοντας: «Ο κ. Τσίπρας φέρθηκε επικίνδυνα, το πρώτο εξάμηνο, είτε από άγνοια, είτε από αλαζονεία, είτε επηρεασμένος από το ναρκισσισμό και τη μεγαλομανία του κ. Βαρουφάκη. Οδήγησε τη χώρα πολύ κοντά στην απόλυτη καταστροφή και βέβαια προκάλεσε πολύ σημαντική ζημιά στην ελληνική οικονομία και στην περιουσία του ελληνικού δημοσίου».

Επαδιατυπώνει ακόμη την πρότασή του να διερευνηθεί η υπόθεση αυτή «μέσα από μια Εξεταστική που θα μπορεί να δώσει πραγματικές απαντήσεις» αν και διευκρινίζει ότι «δεν θα ποινικοποιηθεί η πολιτική ζωή».

Ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι η κοινωνία αντιδρά κατά μιας κυβέρνησης που της είπε ψέματα. «Δύο πράγματα συνέβησαν: Είτε ο κ. Τσίπρας δεν αντιλαμβανόταν τι είπε προεκλογικά και άρα ήταν ανίκανος να γίνει πρωθυπουργός, είτε ήξερε και άρα τίθεται ένα θέμα ηθικής διάστασης ενδεχομένως ακόμα πιο σημαντικό. Εγώ λέω το εξής: Αν φορολογήσουμε κι άλλο την παραγωγική διαδικασία, ποιος θα δουλεύει για να πληρώνει τις συντάξεις; Δεν μπορεί η προσδοκία αυτής της κοινωνίας να είναι πώς θα γίνουμε συνταξιούχοι», αναφέρει.

Κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση για καθεστωτισμό: «Υπάρχει καθεστωτισμός. Δεν είναι μόνο η αυθαιρεσία στην αδειοδότηση των καναλιών. Είναι ο πόλεμος σε όλες τις ανεξάρτητες αρχές, που είναι τα ‘δημοκρατικά αμορτισέρ’ που ελέγχουν την εκτελεστική εξουσία. Είναι οι επιλογές στη δικαιοσύνη, στην παιδεία, η επίσπευση των κρίσεων στην Αστυνομία, στο Λιμενικό. Φτάσαμε στο σημείο υπουργός της Κυβέρνησης να χαρακτηρίζει μέσα στη Βουλή ‘παθογένεια της Δημοκρατίας’ την ύπαρξη ΜΜΕ».

Ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι στόχος του είναι να εκφράσει το μεταρρυθμιστικό ρεύμα στην κοινωνία και προσθέτει ότι η
Ν.Δ. αλλάζει: «Ήδη η ΝΔ προτάσσει έναν εντελώς διαφορετικό πολιτικό λόγο από αυτόν που είχαν μάθει οι πολίτες από κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Η μεγάλη πρόκληση σήμερα, συνεχίζει, είναι η οργανωτική αναδιάταξη της Ν.Δ.. «Πηγαίνουμε σε τακτικό συνέδριο τον Απρίλιο. Προχωράμε σε μια συγκροτημένη προσπάθεια οικονομικής ανασύνταξης της ΝΔ. Μετακομίζουμε σε νέα γραφεία στο Μοσχάτο που μας στοιχίζουν το 1/8 αυτών που μας στοιχίζουν τα σημερινά», σημειώνει.

Ερωτηθείς για το αν στην κυβέρνησή του η Ντόρα Μπακογιάννη θα είναι υπουργός Εξωτερικών λέει: «Σήμερα, στην αντιπολίτευση, δεν υπάρχει καταλληλότερο πρόσωπο από την Ντόρα για τον τομέα Εξωτερικών. Θα ήταν άδικο να μην της αναθέσω τη θέση επειδή είναι αδελφή μου. Όσο για το σχηματισμό μιας μελλοντικής κυβέρνησης, ισχύει και είναι γνωστή σε όλους η γενική αρχή ότι οποιαδήποτε κομματική θέση δεν εξασφαλίζει υπουργικό χαρτοφυλάκιο στον ίδιο τομέα».