Κόντρα Ευκλ. Τσακαλώτου – Νέας Δημοκρατίας με αφορμή το χρέος

Κόντρα ξέσπασε την Τετάρτη μεταξύ του πρώην υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή κάποιες αναφορές του πρώτου για το χρέος, σε συνέντευξή του στο Marketwatch.

Στη συνέντευξh που παραχώρησε και σύμφωνα με το Marketwatch, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την ανησυχία ότι ορισμένοι «εχθρικοί» πιστωτές θα ασκήσουν πίεση δυσκολεύοντας την πρώτη αξιολόγηση, ώστε να μην συζητηθεί το ζήτημα του χρέους.

Ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε ότι πολιτικές δυνάμεις ήθελαν την αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, «όχι για οικονομικούς λόγους, αλλά γιατί μια επιτυχία της κυβέρνησης της αριστεράς θα δημιουργούσε επικίνδυνο προηγούμενο».

Όπως εξήγησε, η επαναδιαπραγμάτευση του ζητήματος του χρέους αποτελεί κλειδί για το μέλλον της οικονομίας.

Οι αναφορές του κ. Τσακαλώτου προκάλεσαν την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία του καταλόγισε ότι «άρχισε την εσωκομματική αντιπολίτευση για το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους».

«Επιβεβαιώνει τους φόβους που είχαμε διατυπώσει στη Βουλή όταν λέγαμε ότι δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά και καμία δέσμευση για το χρέος στο 3ο Μνημόνιο», τόνισε η Ν.Δ., ενώ σημείωσε ότι ισχύει η δήλωση της Συνόδου Κορυφής για το Ευρώ της 12ης Ιουλίου 2015 που έχει υπογράψει ο κ. Τσίπρας και οι εταίροι και πιστωτές μας.

Η δήλωση της Συνόδου Κορυφής, συνέχισε η Ν.Δ., περιλαμβάνει και τονίζει ότι:

«τα κράτη μέλη της ευρωζώνης έχουν θεσπίσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών μία αξιοσημείωτη δέσμη μέτρων προς υποστήριξη της βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας, η οποία εξομάλυνε την πορεία εξυπηρέτησης του χρέους της Ελλάδας και μείωσε το κόστος σημαντικά».

«σύμφωνα με το πνεύμα της δήλωσης της Ευρωομάδας του Νοεμβρίου του 2012, η Ευρωομάδα παραμένει έτοιμη να εξετάσει, εάν χρειαστεί, πιθανά πρόσθετα μέτρα (πιθανή παράταση των περιόδων χάριτος και αποπληρωμής), για να εξασφαλιστεί ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες παραμένουν σε βιώσιμο επίπεδο».

«δεν μπορούν να αναληφθούν απομειώσεις της ονομαστικής αξίας του χρέους. Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την κατηγορηματική δέσμευσή τους να τηρήσουν πλήρως και εγκαίρως τις χρηματοοικονομικές τους υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους».

«Τα σημεία αυτά δεσμεύουν την Ελλάδα αλλά και τους εταίρους μας. Σε κάθε περίπτωση, από τη Δευτέρα θα έχουν χρόνο να ξεκαθαρίσουν τους εσωκομματικούς λογαριασμούς τους… Αρκεί όλο αυτό το σκηνικό να μην το πληρώσει η χώρα και οι Έλληνες πολίτες», κατέληξε η Ν.Δ.

«Η Ν.Δ. συνεχίζει να θεωρεί το χρέος βιώσιμο αγνοώντας, για μια ακόμα φορά, την πραγματικότητα. Είναι, πλέον, φανερό γιατί αδυνατούν να διαπραγματευθούν όχι μόνο για το χρέος αλλά και για τα υπόλοιπα, ανοιχτά, ζητήματα της συμφωνίας», απάντησε από την πλευρά του, με ανακοίνωσή του, ο κ. Τσακαλώτος.

«Αυτό που δήλωσα είναι ότι ένα μέρος των πιστωτών είχε, και συνεχίζει να έχει, ένα σχέδιο Grexit και γι’ αυτό είναι κρίσιμες οι διαπραγματεύσεις για το χρέος το επόμενο διάστημα», πρόσθεσε.