Κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το ασφαλιστικό

Κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκαλεί το ασφαλιστικό με την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη να σχολιάζει ότι εξετάζονται εναλλακτικές προτάσεις για να μην υπάρξουν νέες μειώσεις όπως ζητούν κόμματα που έχουν μειώσει κατά 11 φορές τις συντάξεις και τη Νέα Δημοκρατία να την κατηγορεί ότι ψεύδεται. Βολές εξαπέλυσε και το ΚΚΕ λέγοντας ότι πάει πολύ η κυβέρνηση να εμφανίζεται ως υπερασπιστής των συντάξεων.

Σε δήλωσή της η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι η λύση στο ασφαλιστικό είναι η αύξηση των εσόδων και όχι η περικοπή των κύριων συντάξεων.

Σε αυτό το πλαίσιο «η κυβέρνηση εξετάζει εναλλακτικές προτάσεις για αύξηση των πόρων στο σύστημα αρνούμενη να προχωρήσει σε νέες μειώσεις, όπως ζητούν κόμματα που έχουν ήδη μειώσει κατά έντεκα φορές τις συντάξεις».

Η ίδια υπενθυμίζει πως κάποιοι επέμεναν να υλοποιήσουμε την πρόταση των θεσμών με την οποία ζητούσαν την κατάργηση του ΕΚΑΣ, την μείωση των κύριων συντάξεων και την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές.
Ψεύδεται η κυβερνητική εκπρόσωπος λέει η Ν.Δ.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση αυτή της κυβερνητικής εκπροσώπου η Ν.Δ. κατηγόρησε για έλλειψη εμπιστοσύνης την κυβέρνηση και την ίδια την κ. Γεροβασίλη ότι ψεύδεται σχετικά με τις συντάξεις και το ενδεχόμενο περικοπών.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση «ψεύδεται και πάλι η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, κατηγορώντας άλλους για όσα ήδη απεργάζεται η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις συντάξεις. Ήδη, άλλωστε, ενέγραψε στον Προϋπολογισμό περικοπές συντάξεων 1,7 δισ. ευρώ και δεσμεύτηκε για περικοπές που συνολικά φτάνουν τα 3,2 δισ. Και, ήδη, αντί να δώσει τη 13η σύνταξη που υποσχόταν, προχώρησε σε 13 μειώσεις συντάξεων».

Υπενθυμίζει δε ότι προεκλογικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έταζε 13η σύνταξη και αυξήσεις μισθών και συντάξεων.
Ωστόσο, μετεκλογικά, σύμφωνα πάντα με την Ν.Δ., η κυβέρνηση προσπαθούσε να πείσει ότι «δεν υπήρξαν και δε θα υπάρξουν περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις των ασφαλισμένων».

«Τώρα, τόσο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, όσο και ο αρμόδιος υπουργός δηλώνουν ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις, προαναγγέλλοντας μειώσεις στις επικουρικές. Κανένας πια δεν μπορεί να τους εμπιστεύεται» καταλήγει η ανακοίνωση.

Στο ζήτημα του ασφαλιστικού αναφέρθηκε και ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι και απέκλεισε το ενδεχόμενο να μειωθούν οι κύριες συντάξεις.

Ο κ. Ρήγας επέρριψε ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τις περικοπές συντάξεων και τόνισε: «Εμείς θα δώσουμε λύση στο ασφαλιστικό, παρόλο που δεν ευθυνόμαστε για τα προβλήματά του, γιατί θεωρούμε ευθύνη μας να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα που θα τους δίνει ασφαλιστικά δικαιώματα και συντάξεις».

Παράλληλα, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι το κόμμα του δεν επιθυμεί την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη μπορεί αλλά και οφείλει να λύνει μόνη της τα προβλήματά της. Θεωρώ λανθασμένη επιλογή την εμπλοκή του ΔΝΤ, είπε.

Το ΔΝΤ αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, ναι μεν μιλάει για την απομείωση του χρέους αλλά ταυτόχρονα πιέζει για την εφαρμογή σκληρών μέτρων στα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

Και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, ερωτηθείς για το ασφαλιστικό και τις μειώσεις συντάξεων, επανέλαβε, μιλώντας στον ρ/σ Βήμα, ότι η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί τις κύριες συντάξεις και το μεγαλύτερο ποσοστό των επικουρικών συντάξεων, ιδιαίτερα των χαμηλών. Πρόσθεσε μάλιστα πως αυτό θα αφορά πάνω από τους μισούς ασφαλισμένους.

«Δεν γνωρίζω ακριβώς το ποσό των επικουρικών, αλλά νομίζω ότι θα έχει μεγαλύτερη σημασία για τον πληθυσμό των συνταξιούχων. ‘Αρα οι συνταξιούχοι, οι οποίοι έχουν και επικουρικά χαμηλά ή ένα μόνο επικουρικό, δεν έχουν για τίποτα να ανησυχήσουν, αλλά και στους υπόλοιπους δεν θα υπάρχουν ούτε οριζόντιες ούτε μεγάλες μειώσεις. Ο στόχος είναι να μην είναι καν διψήφιο το ποσοστό» πρόσθεσε.

«Βολές» κατά της κυβέρνησης, με αφορμή τη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη για τις συντάξεις, εξαπολύει το Κομμουνιστικό Κόμμα.

«Πάει πολύ, η κυβέρνηση που διατηρεί όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που ετοιμάζει τη νέα σφαγή στο ασφαλιστικό, με σαρωτικές ανατροπές στο κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα, άγριο τσεκούρι στις επικουρικές, εθνική σύνταξη – επίδομα πτωχοκομείου, συμπίεση των παροχών στο ελάχιστο μέσω της ενοποίησης των ταμείων, να εμφανίζεται ως υπερασπιστής των συντάξεων», σημειώνει σε σχόλιό του ο Περισσός.

Νωρίτερα, η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι η κυβέρνηση αρνούμενη να προχωρήσει σε νέες μειώσεις, αναζητεί εναλλακτικές προτάσεις για την αύξηση των πόρων στο ασφαλιστικό.