Κόντρα με φόντο το δημόσιο χρέος της περιόδου 2010 – 2017. Τι απαντά η κυβέρνηση

Απαντητική επιστολή στην Κομισιόν απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στον απόηχο της υπόθεσης της ΕΛΣΤΑΤ για το δημόσιο χρέος της περιόδου 2010 – 2015.\

Η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι τα δεδομένα για το ελληνικό χρέος κατά την περίοδο 2010 – 2015 ήταν απολύτως αξιόπιστα και αναφέρθηκαν με ακρίβεια στην Eurostat, λαμβάνοντας θέση στην υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, ο υπουργός Οικονομικών, εκφράζοντας την έκπληξή του για την επιστολή της Ε.Ε. προς το πρόσωπό του, επισήμανε ότι αν η Κομισιόν έχει προνομιακή επιστημολογική θέση να κρίνει την υπόθεση – κάτι που δεν διεκδικεί ο ίδιος ο υπουργός – τότε έχει την ηθική υποχρέωση να την καταθέσει στην ελληνική δικαιοσύνη για να διευκολύνει το έργο της.

Ο κ. Τσακαλώτος – πρόσθεσε η κ. Γεροβασίλη – καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του, δεν έχει λάβει από την Κομισιόν έκθεση που να τεκμηριώνει πρόβλημα σε σχέση με την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ.

«Ο υπουργός Οικονομικών και η κυβέρνηση παραμένουν προσηλωμένοι στην αποπολιτικοποίηση του δημοσίου τομέα, σέβονται τη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών και της Δικαιοσύνης» επανέλαβε η κυβερνητική εκπρόσωπος, η οποία σημείωσε με νόημα, ότι «όλοι έχουν αξιολογήσει θετικά και τη διαδικασία επιλογής του νέου προέδρου και την ανεξάρτητη λειτουργία του μετά την τοποθέτησή του».

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Κομισιόν για το ζήτημα της EΛΣΤΑΤ, η κ. Γεροβασίλη επισήμανε ότι «παρατηρείται μια αντίφαση μεταξύ της αρχής της Ε.Ε. να μη σχολιάζει υποθέσεις που εκκρεμούν στη δικαιοσύνη και της προτροπής στην ελληνική κυβέρνηση να πάρει θέση για το εάν τα στατιστικά στοιχεία του 2010 ήταν ή όχι έγκυρα».

«Η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαλύει τους μύθους, τα ψέματα και τα συνωμοσιολογικά παραμύθια και αποκαλύπτει τις ευθύνες της Κυβέρνησης Καραμανλή της περιόδου 2004-2009, για τον εκτροχιασμό της οικονομίας» υποστήριζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, «η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποτελεί σκληρή και αποστομωτική απάντηση απέναντι στις άθλιες μεθοδεύσεις τόσο των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ όσο και διαχρονικά της Νέας Δημοκρατίας, μεθοδεύσεις οι οποίες για μια ακόμη φορά δυστυχώς βρήκαν “ευήκοα ώτα” με την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Άρειου Πάγου για την αναπομπή της υπόθεσης ΕΛΣΤΑΤ-Γεωργίου».

Προσθέτει ότι «πια κανείς δεν μπορεί να παίζει παιχνίδια εις βάρος της χώρας, του ελληνικού λαού, της ελληνικής οικονομίας και όλων όσοι στάθηκαν αποφασιστικά στις κρίσιμες ώρες για την αποτροπή καταστροφικών εξελίξεων».

«Οι Έλληνες πολίτες δικαιούνται να μάθουν την αλήθεια για το τι πραγματικά συνέβη με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το καλοκαίρι του 2010», σημειώνει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Μανταλένα Παπαδοπούλου, συμπληρώνοντας ότι «ο λαός δεν έχει μνήμη χρυσόψαρου».

Η κ. Παπαδοπούλου καταγγέλλει «ετεροχρονισμένο φούσκωμα του ελλείμματος, με μοχλό το περίφημο μυστικό SWAP της Goldman Sachs του 2001 του μέγα αρχιερέα της διαπλοκής κ. Σημίτη».

«Θα ήταν μια μικρή ένδειξη αυτοκριτικής για το ΠΑΣΟΚ να πάψει να υπερασπίζεται ξεδιάντροπα τον κ. Γεωργίου, που αποτέλεσε τον δούρειο ίππο μέσω του οποίου προετοιμάστηκε το έδαφος από το γνωστό τραγικό δίδυμο Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου για την ποδηγέτηση της Ελλάδας μέσω του μνημονίου και του ΔΝΤ. Δυστυχώς, φανατικοί υπερασπιστές των μεθοδεύσεων και της στάσης του Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ έχουν αναδειχθεί η Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά και του Κυριάκου Μητσοτάκη», συνεχίζει η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ.

«Ο σκοτεινός ρόλος που έπαιξαν εκείνη την περίοδο οι μοιραίοι κ.κ. Παπανδρέου – Παπακωσταντίνου και ο νεοδιορισμένος με έξωθεν “πλάτες” κ. Γεωργίου ήταν στην ουσία η απαρχή για να υπαχθεί βίαια η χώρα μας στο μνημόνιο και να γίνει κυριολεκτικά παίγνιο στα χέρια των διεθνών κερδοσκόπων. Με τα γνωστά αποτελέσματα», καταλήγει η ίδια.

«Όταν οι κυβερνώντες δρουν και αντιδρούν σπασμωδικά, χωρίς σχέδιο και με γνώμονα μόνο τα στενά κομματικά τους συμφέροντα, τότε ανακοινώσεις όπως η σημερινή της Επιτρόπου Τίσεν δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν», σχολίασε ο ανεξάρτητος βουλευτής και επικεφαλής του πολιτικού φορέα «Δημοκρατική Ευθύνη» Χάρης Θεοχάρης.

Ο κ. Θεοχάρης καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «στοχοποιώντας τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Γεωργίου, έβαλε ουσιαστικά στο στόχαστρο την αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων και όλες τις θυσίες του ελληνικού λαού τα τελευταία έξι χρόνια».

«Να θυμίσουμε στην κυβέρνηση τι είχε γίνει την τελευταία φορά που τα “Greek Statistics” είχαν γίνει το θέμα της επικαιρότητας; Από τότε έχει περάσει πολύς καιρός και η χώρα με μεγάλες θυσίες και προσπάθειες, ανεξαρτήτως προσώπων, κατάφερε να αποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία της. Για ποια σταθερότητα στην οικονομία μιλάει η κυβέρνηση όταν μόνη της ανοίγει ξανά θέμα αξιοπιστίας της χώρας – όπως λέει σαφώς η ευρωπαία επίτροπος;», διερωτάται ο ανεξάρτητος βουλευτής.

Υπογραμμίζει επίσης ότι «η αξιοπιστία των σημερινών ελληνικών στατιστικών πάει χέρι με χέρι με την αναξιοπιστία όσων κυβέρνησαν ως τώρα. Και αυτό είναι που φοβάται και η σημερινή κυβέρνηση: Πως η υπόθεση Γεωργίου ξεσκεπάζει την αναξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ, αναξιοπιστία που κληρονόμησε από τα παλαιότερα κόμματα εξουσίας».

Καταλήγοντας, καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ «να μην συνεχίσει σε αυτό τον δρόμο», σημειώνοντας ότι «θα διακινδυνεύσει τη χώρα και δεν θα κερδίσει τίποτε: ο λαός ήδη ξέρει πως η αξία της κυβέρνησης και των υποσχέσεών της είναι μηδενική».

Μετά και την ανακοίνωση της Κομισιόν, όπως και την απάντηση Τσακαλώτου σε αυτή, είναι πλέον προφανές ότι τα στατιστικά στοιχεία που παρήχθησαν την περίοδο 2010-2015 δεν μπορούν να αμφισβητηθούν, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών.

Προσθέτει ότι με την ίδρυση της Ανεξάρτητης Αρχής, της ΕΛΣΤΑΤ, από την κυβέρνηση Παπανδρέου το 2010, η χώρα ανέκτησε τη χαμένη αξιοπιστία της, τελειώνοντας οριστικά με τα πολιτικά «μαγειρέματα» και λαθροχειρίες που τόσο πλήγωσαν τον τόπο.

«Επτά χρόνια, περιμένουμε το τέλος των μύθων. Κύριοι Τσίπρα και Μητσοτάκη, ως εδώ» καταλήγει.