Κώδωνας κινδύνου για τα παιδιά-πρόσφυγες από τη Συρία

Η διεθνής φιλανθρωπική οργάνωση Save the Children προειδοποίησε ότι 200.000 παιδιά-πρόσφυγες από τη Συρία αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να παγώσουν, καθώς ο χειμώνας φτάνει στη Μέση Ανατολή.Πολλές οικογένειες από τη Συρία εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και πέρασαν τα σύνορα με την Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο.

Οι εσωτερικοί μετανάστες αγγίζουν τα 2 εκατομμύρια άτομα, την ώρα που οι μάχες ανάμεσα σε αντάρτες και δυνάμεις του Μπασάρ Αλ-Ασαντ συνεχίζονται.

Η οργάνωση «Save the Children» αναφέρει ότι πολλά παιδιά ζουν χωρίς κατάλληλο καταφύγιο και ρούχα και πολλά μπορεί να μην επιζήσουν από τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης.

Η οργάνωση απηύθυνε έκκληση για χρηματική βοήθεια, λέγοντας ότι οι πιο ευάλωτοι: οι πολύ νέοι, οι ηλικιωμένοι και οι άρρωστοι βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο εάν δεν φτάσει σε αυτούς σύντομα βοήθεια.

Πολλοί από τους πρόσφυγες ζουν σε προσωρινά καταλύματα, χωρίς ζεστά ρούχα και αντιμετωπίζουν θερμοκρασίες υπό το μηδέν και έντονες βροχοπτώσεις, αναφέρει το BBC.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του 2012, ο αριθμός των προσφύγων στις γειτονικές χώρες (που επίσημα είναι 400.000), θα έχει ανέλθει σε 700.000.

Στο Κάιρο το αρχηγείο της αντιπολίτευσης

Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης της Συρίας αποφάσισε να εγκαταστήσει το αρχηγείο της στο Κάιρο, ανέφερε ο επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού για τις Αντιπολιτευόμενες και Επαναστατικές Δυνάμεις, έπειτα από συνάντησή του με τον αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών, Μοχάμεντ Καμάλ Αμρ.