Κ.Ε ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτιστο καθήκον της Αριστεράς και όλων των προοδευτικών πολιτών να σταματήσουν την ανθρωπιστική τραγωδία

Tα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του κόμματος για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης περιγράφει το κείμενο της απόφασης της τελευταίας συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στην απόφασής της, η Κεντρική Επιτροπή περιγράφει ως πρώτιστο καθήκον της Αριστεράς και όλων των προοδευτικών πολιτών να σταματήσουν την ανθρωπιστική τραγωδία, να κινητοποιήσουν την κοινωνία που σέβεται τις αξίες της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης και να σταθούν απέναντι στην ακροδεξιά ρητορική που τροφοδοτεί τον σκοταδισμό και τις ναζιστικές οργανώσεις. Επίσης, ζητούν από τα μέλη του κόμματος να στηρίζουν τις οργανωμένες δομές φιλοξενίας των προσφύγων, με εθελοντική προσφορά, γιατί η υπερσυγκέντρωση ανθρώπων στην Ειδομένη είναι τραγική και απάνθρωπη και τους καλούν να καταγγέλλουν στους αρμόδιους έκνομες ενέργειες σε βάρος προσφύγων και μεταναστών γιατί «η ατιμωρησία δίνει αέρα στον φασισμό».

Σε ένα ξεχωριστό κεφάλαιο με τον τίτλο «Καθήκοντα του κόμματος την επόμενη περίοδο», η Κεντρική Επιτροπή υπογραμμίζει την υποχρέωση του κόμματος και της νεολαίας να εμπνεύσουν για συμμετοχή όλη την κοινωνία που συμμερίζεται τις αξίες της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης, της ειρήνης και της δημοκρατίας. Επισημαίνεται, δε, και η ανάγκη να συμβάλει και η κυβέρνηση με ένα ανοιχτό κάλεσμα στις δυνάμεις που αντιμάχονται τον ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Ακόμη, η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι «απέναντι στην εγκατάσταση προσφύγων στα πάρκα, στα παγκάκια, στα χωράφια, απέναντι σε καταστάσεις που δεν συνιστούν συνθήκες ελεύθερης εγκατάστασης αλλά εξαθλίωσης», ορθή επιλογή είναι η οργανωμένη και με ανθρώπινους όρους ζωή στους συγκροτημένους χώρους (hotspots, κέντρα φιλοξενίας), γιατί μόνο έτσι οι υπηρεσίες που παρέχουν το κράτος και οι εθελοντές για τη διατροφή, την υγεία, τον πολιτισμό και ιδιαίτερα τη φροντίδα των παιδιών γίνονται πιο αποτελεσματικές. Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση της ΚΕ ότι «η υπερσυγκέντρωση ανθρώπων σήμερα στην Ειδομένη είναι τραγική και απάνθρωπη, καθώς αφήνει ανθρώπους εκτεθειμένους στα καιρικά φαινόμενα, αλλά και στα κυκλώματα κερδοσκόπων».