Σήμερα η καταληκτική προθεσμία ενδιαφέροντος για το 24% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ

Σήμερα, Τρίτη, το απόγευμα αναμένεται να γίνει γνωστό ποια εταιρία θα εκδηλώσει ενδιαφέρον για το 24% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, καθώς λήγει η καταληκτική προθεσμία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται να δώσουν το «παρών» η ΤERNA, που είναι ο αντίστοιχος διαχειριστής της Ιταλίας και ενδεχομένως η RTE, o Διαχειριστής του Δικτύου Μεταφοράς Ηλεκτρισμού της Γαλλίας, εταιρείας 100% θυγατρικής της EDF.

Όπως σημειώνει η Ημερησία, η TERNA είχε συμμετάσχει στον πρώτο διαγωνισμό για την πώληση του 66% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, που διενεργήθηκε το 2014 και ματαιώθηκε. Παρότι δεν έκρυψε ποτέ το ενδιαφέρον της για τον ελληνικό διαχειριστή, προέβαλε σοβαρές ενστάσεις όταν έγινε γνωστό ότι το υπουργείο προσανατολιζόταν στην πώληση μειοψηφικού, αντί του αρχικού πλειοψηφικού πακέτου. Ωστόσο, φαίνεται ότι τελικά θα καταθέσει πρόταση για τον ΑΔΜΗΕ.

Στο μετοχικό κεφάλαιο της CDP RETI, μητρικής εταιρείας της TERNA, κατέχει σημαντικό ποσοστό η κινεζική State Grid Corporation of China (SGCC), η οποία είχε αυτοτελώς εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά του ΑΔΜΗΕ το 2014.

Όσον αφορά στον RTE, η συγκυρία για τον ΑΔΜΗΕ δεν μοιάζει να είναι και η πιο ευνοϊκή. Η μητρική ΕDF έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να πωλήσει το 50% του γαλλικού Διαχειριστή, ενώ σήμερα, 26 Ιουλίου, πραγματοποιείται γενική συνέλευση των μετόχων της EDF για την έγκριση προγράμματος χρηματοδότησης της εταιρείας με στήριξη από το γαλλικό δημόσιο (ανακεφαλαιοποίηση της τάξης των 4 δισ. ευρώ).

Σύμφωνα με το δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς, σε δεύτερη φάση ακολουθεί η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών με στόχο ο πλειοδότης να έχει αναδειχθεί έως τις 31/10 και έως τις 28 Φεβρουαρίου 2017 να έχει μεταβιβαστεί το 24% στον επενδυτή.