Λ. Κατσέλη: Αν κλείσει η συμφωνία τώρα, η εκτίμηση για άρση των capital controls οριοθετείται τον Σεπτέμβριο

Τα τελευταία δρώμενα αναφορικά με την διαπραγμάτευση και τις προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας σχολιάσαν ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας και η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη σε δημοσιογράφους στο επιχειρηματικό συνέδριο που διοργανώνει ο Economist στο Βερολίνο.

Η κ. Κατσέλη σημείωσε χαρακτηριστικά πως αν κλείσει η συμφωνία τώρα, η εκτίμηση για άρση των capital controls οριοθετείται στο επόμενο 4μηνο, δηλαδή τον Σεπτέμβριο.

Στις δηλώσεις του ο κ. Μάρδας τόνισε την ανάγκη ενός επενδυτικού σοκ άνω των 100 δισ. ως το 2022 υπό ένα φιλικότερο πλαίσιο. Βασικά στοιχεία όπως είπε, προς αυτή την κατεύθυνση είναι η δυνατότητα αδειοδότησης εντός 6-8 μηνών. Παράλληλα, η προσέλκυση διεθνών εταιρειών που δεν έχουν παρουσία στα Βαλκάνια ή την Τουρκία.

Επίσης οι χαμηλές τιμές για την αγορά εγκαταλελειμένων εγκαταστάσεων στις βιομηχανικές ζώνες της χώρας και η εκμετάλλευση των τεράστιων δυνατοτήτων στον τουρισμό (πχ ιαματικός τουρισμός και εκμετάλλευση των πηγών στην Ελλάδα).

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Μάρδας είπε ότι στην ουσία δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα με τα capital controls, από τη στιγμή που η επιχειρηματική κοινότητα στην Ελλάδα εξυπηρετείται. Πρόσθεσε ότι οι συνταξιούχοι μπορούν να κάνουν ηλεκτρονικά τις συναλλαγές τους