Μάχες σώμα με σώμα στο λιμάνι της Μυτιλήνης αλλά και στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ

Μάχες σώμα με σώμα στο λιμάνι της Μυτιλήνης, αλλά και στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ όλη την Κυριακή ανάμεσα στις ειδικές δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος και σε Αφγανούς μετανάστες, καθώς και σε Άραβες πρόσφυγες.

Οι μεν Αφγανοί διεκδικούν ισότιμη μεταχείριση με τους Άραβες και κυρίως Σύρους πρόσφυγες, οι δε δεύτεροι απαιτούν άμεση αποχώρηση τους από το νησί.

Όλα αυτά βέβαια έχουν σαν αποτέλεσμα οι προσπάθειες καταγραφής να μην αποδίδουν και χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες να συνωστίζονται, χωρίς δυνατότητα αποχώρησης από το νησί.

Τα πρώτα επεισόδια ξεκίνησαν νωρίς το πρωί της Κυριακής με την άφιξη του «Ελευθέριος Βενιζέλος». Πολλές εκατοντάδες Αφγανοί μετανάστες επεχείρησαν να μπουν στο λιμάνι και να εισβάλουν χωρίς ταυτοποίηση και χωρίς εισιτήριο στο πλοίο. Το γεγονός αντιμετωπίστηκε από δυνάμεις των ΜΑΤ που αναχαίτισαν τους Αφγανούς, οι οποίοι ανέμιζαν μια σημαία του Αφγανιστάν.

Ακολούθησε η προσπάθεια να διοχετευτεί μεγάλος αριθμός Σύρων προσφύγων στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ απ’ όπου θα έπαιρναν αμέσως το απαραίτητο δικαιολογητικό ώστε να επιστρέψουν στο λιμάνι και να επιβιβαστούν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο ήταν άδειο.

Εκεί υπήρξαν συγκρούσεις από ομάδες νεαρών Αράβων που προσπαθούσαν να μπουν στον περίκλειστο χώρο του λιμανιού και να επιβιβασθούν πρώτοι στα λεωφορεία προς τον καταυλισμό.

Το σκηνικό συγκρούσεων μεταφέρθηκε στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, όταν και άρχισε η καταγραφή των Σύρων προσφύγων. Μισή ώρα αφ’ ότου άρχισε, διακόπηκε, όταν μεγάλες ομάδες νεαρών επιτέθηκαν στον χώρο της καταγραφής, ζητώντας να προηγηθεί η δική τους.

Τελικά η καταγραφή διακόπηκε. Οι Σύροι αντιμετωπίσθηκαν από δύο διμοιρίες των ΜΑΤ. Από τις συγκρούσεις τραυματίσθηκαν δυο άνδρες του Λιμενικού Σώματος και τρεις μετανάστες και πρόσφυγες. Πολλοί ακόμα τραυματίες – κυρίως γυναίκες και παιδιά – με αναπνευστικά προβλήματα από το συνωστισμό στο λιμάνι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.