Μαξίμου: Αποκυήματα φαντασίας οι πληροφορίες περί επιπλέον μέτρων

Πηγές του Μαξίμου απορρίπτουν ως αποκυήματα φαντασίας τις πληροφορίες περί επιπλέον μέτρων και «τρύπας» 2 δισ. ευρώ έως 3 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό, ωστόσο οι πληροφορίες από την πλευρά των θεσμών επιμένουν.

Συγκεκριμένα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν: «Πριν από δεκαπέντε ημέρες η κυβέρνηση θα έκοβε κατά 40% τις συντάξεις, ενώ δεν μιλούσε ο Τσίπρας με τον Παππά. Στο ενδιάμεσο η ΕΕ έβγαλε τη χώρα από τη Σένγκεν, ενώ πλέον είναι στα μαχαίρια ο Χουλιαράκης με τον Τσακαλώτο.

»Σήμερα γράφουν ότι η κυβέρνηση θα πάρει μέτρα από 2,4 δισ. έως 7 δισ. ευρώ, ανάλογα με τα συμφέροντα που εξυπηρετούν τα συγκεκριμένα μέσα που παρουσιάζουν το θέμα. Είμαστε περίεργοι για το τι θα γράφουν μεθαύριο».

Ωστόσο, το Mega μετέδωσε την Κυριακή ότι οι πληροφορίες που προέρχονται από διαφορετικές πηγές από την πλευρά των θεσμών επιμένουν πως θα χρειαστεί η λήψη πρόσθετων μέτρων έως 3 δισ. ευρώ για το 2016 και επιπλέον 3 δισ. ευρώ έως το 2018.

Όπως σημειώνουν, ο προϋπολογισμός κατατέθηκε χωρίς τη συναίνεσή τους, αλλά και πως έχουν υπερεκτιμηθεί τα έσοδα από τον ΦΠΑ και τον ηλεκτρονικό τζόγο.

Υπολογίζουν επιπρόσθετα ότι το 2015 θα κλείσει με ύφεση 0,5% και όχι με μηδενική ανάπτυξη όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός, κάτι που θα επηρεάσει και τα μέτρα του 2016.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου που αναμένονται στην Αθήνα στις 18 Ιανουαρίου, θα ζητήσουν την κατάθεση πρόσθετου προϋπολογισμού.

Επιπλέον, το ίδιο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η αναλυτική συζήτηση για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται το θρίλερ για την έγκριση και εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, καθώς δεν έχει κλείσει ακόμη το θέμα της ανακοστολόγησης των διαγνωστικών εξετάσεων προς τον ΕΟΠΥΥ.

Οι δανειστές ζητούν μείωση 40% στις δαπάνες που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ, αλλά το υπουργείο Υγείας δεν έχει εκδώσει ακόμα την σχετική απόφαση και η υποχρέωση της χώρας -σύμφωνα με απόφαση του EuroWorking Group- ήταν μέχρι το βράδυ της Παρασκευής να εκδοθούν και να δημοσιευτούν στο ΦΕΚ όλες οι αποφάσεις για τα προαπαιτούμενα, κάτι που όμως δεν έχει γίνει.

H προθεσμία για το «πράσινο φως» του 1 δισ. ευρώ λήγει τη Δευτέρα, οπότε συνεδριάζει ο ESM.