Μαξίμου: Αποτέλεσμα τολμηρής εξωτερικής πολιτικής η συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας

Ως απτό αποτέλεσμα «τολμηρής και εξωστρεφούς εξωτερικής πολιτικής» αποτιμά το Μέγαρο Μαξίμου την επικαροποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

«Η συμφωνία αυτή, που δεν επιτεύχθηκε μέχρι τώρα ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία, επιτυγχάνεται ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, ως αποτέλεσμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», τονίζουν κυβερνητικές πηγές μετά το πέρας της σύσκεψης κυβερνητικών στελεχών υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή.

Στη σύσκεψη επισημάνθηκε ότι η επικαιροποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής αποτελεί σημαντικό χτύπημα στα κυκλώματα παράνομης διακίνησης.

Το Μαξίμου ξεκαθαρίζει παράλληλα ότι «η Ελλάδα παραμένει σταθερή στις πάγιες θέσεις της για τα ελληνοτουρκικά και το κυπριακό».

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά τονίζεται ότι στη Σμύρνη ζητήθηκε ευθέως ο τερματισμός των παραβιάσεων και των υπερπτήσεων και η άρση του casus belli.

Τέλος, οι ίδιες πηγές διαβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση εργάζεται μεθοδικά ώστε να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 17 και 18 Μαρτίου.

Στην σύσκεψη έγινε επίσης ενημέρωση για το προσφυγικό και για τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.