Μείωση της ασφαλιστικής επιβάρυνσης των επιστημόνων έως 40% για 3 χρόνια προτείνει το υπ. Εργασίας

Νέο πλαίσιο διορθώσεων στο χαράτσι πρότεινε σήμερα το υπουργείο Εργασίας στους εκπροσώπους των μηχανικών, γιατρών και δικηγόρων κατά τη συνάντηση που είχαν το πρωί.

Το υπ. Εργασίας φαίνεται να πρότεινε στους επιστήμονες, οι οποίοι ως επί τω πλείστω είναι ασφαλισμένοι στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) ένα πλάνο κλιμακωτών εκπτώσεων στη συνολική ασφαλιστική επιβάρυνση τους για την τριετία 2017-19, ανάλογα με το πραγματικό εισόδημα τους.

Οι εκπτώσεις αυτές ξεκινούν από το 40% και καταλήγουν στο 10%. Η
έκπτωση αυτή θα μειώνεται όσο αυξάνεται το εισόδημα.

Πιο συγκεκριμένα:

– Για όσους επιστήμονες δηλώνουν εισόδημα 10.000 -20.000 ευρώ, η έκπτωση θα ανέρχεται στο 40% της επιβάρυνσης από ασφαλιστικές εισφορές.

– Για όσους δηλώνουν εισόδημα 20.000-30.000 ευρώ, η έκπτωση θα ανέρχεται στο 30% της επιβάρυνσης.

– Για εισόδημα 30.000 -40.000 ευρώ, η έκπτωση θα φτάνει το 20%

– Για εισόδημα 40.000 – 50.000 ευρώ, η έκπτωση θα φτάνει το 10%.

Το Υπ. Εργασίας με δελτίο τύπου που εξέδωσε μετά τη συνάντηση με τους φορείς των επιστημόνων επισήμαινε πως “συνεχίζει τον διάλογο με τους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων και των ελευθέρων επαγγελματιών για την εξειδίκευση των γενικών αρχών του σχεδίου για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, σύμφωνα με δελτίο τύπου.

Στην κατεύθυνση αυτή διατυπώθηκε από το υπουργείο Εργασίας κατά τη σημερινή συνάντηση με τους εμπειρογνώμονες των επιστημόνων ένα πρώτο πλαίσιο συζήτησης για την ελάφρυνση υπέρμετρων επιβαρύνσεων”.

Νωρίτερα, οι Πρόεδροι των Επιστημονικών Φορέων της χώρας επαναβεβαίωσαν την απόφαση τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στο νέο Ασφαλιστικό, σε κοινή σύσκεψη που είχαν στα γραφεία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των φοροτεχνικών-οικονομολόγων απείλησαν πως όταν ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΥΠΟΙΚ (taxis) για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, δεν θα υποβάλουν δηλώσεις για λογαριασμό των πελατών τους. Οι ίδιοι εκπρόσωποι σημείωσαν πως το 80% των φορολογικών δηλώσεων υποβάλλεται από τους φοροτεχνικούς-οικονομολόγους.

Η σύσκεψη αυτή έγινε την επαύριον των συναντήσεων τον επικεφαλής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων με τον Πρωθυπουργό και τη χθεσινή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό.
Νωρίτερα σήμερα έγινε συνάντηση εκπροσώπων των επιστημόνων με τον γενικό γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Νίκο Φράγκο.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με προηγούμενη ανακοίνωση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, την Πέμπτη 28.1.2016 τα γραφεία των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας παραμένουν κλειστά εις ένδειξη διαμαρτυρίας. Επίσης, στις 28 και 29 Ιανουαρίου οι γιατροί όλης της χώρας θα απέχουν από κάθε γραφειοκρατική διαδικασία (συμμετοχές σε επιτροπές πλην ΑΜΕΑ, γνωματεύσεις, πιστοποιητικά κλπ).

Στις 1 και 3 Φεβρουαρίου οι γιατροί θα απέχουν από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και στις 4 του μήνα θα συμμετέχουν στην απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ μαζί με όλους τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς.

Η κατηγορηματική αντίθεση των επιστημόνων της χώρας στις αόριστες προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, εκφράστηκε εκ νέου στη συνάντηση των εκπροσώπων των Επιστημονικών Φορέων – Ελεύθερων Επαγγελματιών που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στα γραφεία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), δύο ημέρες μετά τη συνάντησή τους με τον Πρωθυπουργό και την επομένη της προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο Αρχηγών.

Οι εκπρόσωποι των Επιστημονικών Φορέων της χώρας επανέλαβαν ότι θα εμποδίσουν με κάθε τρόπο την καταστροφή των επαγγελματιών, που επιφέρει η πρόταση για το ασφαλιστικό, συνυπολογιζόμενων των αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων για τα επόμενα έτη.

Σε ανακοίνωση που εκδοθηκε από το Γραφείο Τύπου του ΠΙΣ, τονίζεται ότι μαζί με όλους τους αγρότες, τους άλλους επαγγελματίες και το σύνολο της κοινωνίας, οι επιστήμονες θα παλέψουν για την ανατροπή της λογικής που αποδυναμώνει τον παραγωγικό ιστό της χώρας, δημιουργεί ανεργία, υπανάπτυξη, μετανάστευση και εντείνει τα φαινόμενα της φοροδιαφυγής και άλλων γκρίζων ζωνών στην οικονομία.

Ζητούν δε από τη Κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει την αναλογιστική μελέτη που έχει αποστείλει -κατά δήλωση των εκπροσώπων της- στους θεσμούς, για τη σύνταξη του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό σύστημα.

Οι εκπρόσωποι των Επιστημονικών Φορέων δηλώνουν ότι:

-Συμμετέχουν ενεργά στις κινητοποιήσεις και είμαστε σε κοινή κατεύθυνση για την κλιμάκωση των δράσεων μας το επόμενο διάστημα.

-Ενισχύουν τις κινητοποιήσεις των επί μέρους επιστημονικών φορέων, αγροτών και άλλων επαγγελματιών και ζητούμε να έρθει πρόταση με ποσοτικά στοιχεία και αναλογιστική μελέτη, για ένα ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο, με προοπτική, κοινωνικά δίκαιο και δυνατότητα καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών.

-Συμμετέχουν δυναμικά στη Γενική Απεργία που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016 και καλούμε τα μέλη μας και όλη την κοινωνία να συμμετέχει ενεργά στην παραπάνω κινητοποίηση.