Μειώνεται ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που φιλοξενούνται στον Πειραιά

Σε 3.280 ανέρχονται οι μετανάστες και πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο λιμάνι του Πειραιά, σύμφωνα με την απογευματινή καταμέτρηση από το λιμενικό σώμα.

Σήμερα αναχώρησαν συνολικά 450 άτομα για το κέντρο φιλοξενίας στο Σκαραμαγκά, ενώ η μετακίνηση και άλλων ατόμων από το λιμάνι του Πειραιά προς άλλες δομές φιλοξενίας θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, με στόχο τη μεταλύτερη αποσυμφόρεση του λιμανιού, ενόψει και των εορτών του Πάσχα.

Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα αυτή τη στιγμή στους επιβατικούς σταθμούς της πύλης Ε-1 φιλοξενούνται 1760 άτομα, της Ε-2 450 και στην Πέτρινη Αποθήκη 1070 άτομα.

«Στην Ειδομένη μπαίνει τάξη», τόνισε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ζητώντας από την αντιπολίτευση να μην μπερδεύει τις «πονηρές» ΜΚΟ με τις ΜΚΟ που παράγουν έργο.

Ο κ. Μουζάλας προανήγγειλε ότι οι ΜΚΟ θα χρηματοδοτηθούν από την Ε.Ε. με βάση τρία κριτήρια:

-θα «κουμπώσουν» πάνω στον κρατικό σχεδιασμό

-το 70% των προσλήψεων από την Ελλάδα

-το 60% των αγορών τους θα είναι από την Ελλάδα

Πρόκειται για 8 «διεθνώς γνωστές οργανώσεις», είπε και επεσήμανε ότι «σήμερα αυτοί που δουλεύουν στα νησιά έχουν καρτελάκια εγκεκριμένα από το ελληνικό κράτος».

Ο κ. Μουζάλας πήρε εμμέσως θέση για την υπόθεση με στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υποστήριξαν «αλληλέγγυους»: «προφανώς δεν θα θέλατε ένας υπουργός να πάρει θέση για κάτι που βρίσκεται στα δικαστήρια. Είναι δικαίωμα του καθενός να υπερασπίζεται κάτι. Θα φανεί στα δικαστήρια αν είχαν δίκιο το Λιμενικό και το υπουργείο Μετανάστευσης ή οι 5 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ελπίζω βαθιά μέσα μου ότι θα φανεί». Νωρίτερα οι βουλευτές της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Κώστας Κατσαφάδος επέκριναν την κυβέρνηση ότι «στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτές, βρίσκονται στο πλευρό ανθρώπων που συνελήφθηκαν γιατί διευκόλυναν την παράνομη είσοδο αλλοδαπών».

«Η έλλειψη της οργανωμένης παρέμβασης δημιούργησε κενά όπου παρεισέφρησαν ΜΚΟ αθώων ανθρώπων που θέλησαν να ζήσουν το όνειρό τους που έκαναν κακό και πονηρές ΜΚΟ που είχαν άλλους σκοπούς», απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

«Πολιτικά απεμπλακείτε από αυτά τα βαρίδια, από αυτά τα συμφέροντα και θα βρεθούμε δίπλα σας. Έχουμε, και θα έχουμε, πιο σκληρή γλώσσα», του είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

«Είστε κακά ενημερωμένος και αυτό μπορεί να στηρίζει εμμονές», του απάντησε ο κ. Μουζάλας.

Αναφερόμενος στην κατάσταση με τους πρόσφυγες ο κ. Μουζάλας επεσήμανε ότι στην Ειδομένη «μπαίνει τάξη. Αυτό δεν σημαίνει πως θα γίνει οτιδήποτε άλλο πέρα από το να διαλυθεί. Αλλά θα γίνει με τάξη».

«Μας αδικείται ως χώρα, όχι ως κυβέρνηση. Μόνο στην Ειδομένη υπάρχει αυτό και θα πάψει, όπως έγινε και στη Λέσβο όπου οργανώσαμε το χάος. Στην Ειδομένη κάτι αλλάζει. Το βλέπετε. Και θα πετύχει. Χρειάζεται χρόνος για να ωριμάσει θετικά προς εμάς η απελπισία σ’ αυτούς τους ανθρώπους. Η τάξη πρέπει να μπει και μπαίνει. Στην τεράστια πλειοψηφία των 35.000 προσφύγων υπάρχει τάξη. Δεν είναι σε τάξη στην Ειδομένη, που αρχίζει και μπαίνει. Και στον Πειραιά που σε λίγο δεν θα υπάρχει», τόνισε.

Ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε ότι η σιδηροδρομική γραμμή μπορεί να ανοίξει και να κλείσει τελικά, αλλά τελικά θα μείνει ανοικτή. Υπενθύμισε δε ότι και στο Καλαί, που συνδέει την Γαλλία και την Αγγλία, η σιδηροδρομική γραμμή ανοίγει και κλείνει για 7 χρόνια.

Την ίδια στιγμή καζάνι που βράζει θυμίζει η Ειδομένη μετά τον τραυματισμό στο κεφάλι Σύρου, ο οποίος χθες έπεσε μπροστά σε περιπολικό της Αστυνομίας που βρισκόταν σε κίνηση. Η κατάσταση είναι τεταμένη, παρότι οι αστυνομικοί διαβεβαιώνουν ότι το βανάκι δεν είχε εμπλοκή. Το ατύχημα έδωσε αφορμή στους πρόσφυγες και στους μετανάστες που βρίσκονται στην ουδέτερη ζώνη να ξεσπάσουν και να προκαλέσουν φθορές στο αυτοκίνητα και αναποδογυρίζοντας κάδους απορριμάτων.

Χθες το πρωί έγινε επιχείρηση προκειμένου να ανοίξουν ξανά οι γραμμές του ΟΣΕ, ωστόσο το μεσημέρι της Δευτέρας οι πρόσφυγες και οι μετανάστες έστησαν πάλι τις σκηνές τους πάνω στις γραμμές, με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί