Μετακομίζει το ΥΠΟΙΚ στην οδό Πειραιώς

Στο πολυτελέστατο κτίριο- φάντασμα του Κεράνη στην οδό Πειραιώς σχεδιάζει να μεταφέρει μεγάλο αριθμό υπηρεσιών του το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για ένα ευρύ πρόγραμμα μετεγκατάστασης που στοχεύει στο να μειωθεί δραστικά το ποσό των μηνιαίων μισθωμάτων που πληρώνει το υπουργείο σε ιδιώτες για την στέγαση των υπηρεσιών του.

Το κτίριο του Κεράνη πρόκειται να αξιοποιηθεί πολύ σύντομα, όπως σημειώνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών καθώς ούτως ή άλλως το δημόσιο πληρώνει στην ιδιωτική εταιρεία στην οποία ανήκει το κτίριο το εξωφρενικό ποσό των 220.000 ευρώ μηνιαίως.

Το κτίριο που βρίσκεται στα όρια Ρέντη και Πειραιά είναι επιφάνειας 42.300 τετραγωνικών μέτρων και αγοράστηκε έναντι 35 εκατομμυρίων ευρώ από το δημόσιο το 1998. Υπολογίζεται ότι δαπανήθηκε ένα πολύ σημαντικό ποσό προκειμένου το κτίριο να μετατραπεί από ένα βιομηχανικό κουφάρι σε ένα σύγχρονο κτίριο γραφειακών χώρων. Στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας το ακίνητο παραχωρήθηκε σε ιδιωτική εταιρεία με την μέθοδο της πώλησης και επαναμίσθωσης, το λεγόμενο sale and lease back. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας το δημόσιο έχει αναλάβει την υποχρέωση να καταβάλει στην ιδιωτική εταιρεία μηνιαίο μίσθωμα περίπου 220.000 ευρώ και αυτό χωρίς να το αξιοποιεί.

Κατά καιρούς έχουν εξεταστεί διάφορες λύσεις για την αξιοποίησή του, όπως η μεταφορά σε αυτόν του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των δικαστηρίων του Πειραιά. Τελικά λόγω αντιδράσεων (κυρίως των εργαζομένων) η μετεγκατάσταση πάγωσε. Πλέον, όμως, ξεπαγώνει με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, ο οποίο στοχεύει στο μεταφέρει στο κτίριο τις περισσότερες υπηρεσίες του υπουργείου.

Ο κ. Αλεξιάδης έχει κατά καιρούς τονίσει ότι το ποσό των μηνιαίων μισθωμάτων που καταβάλει το υπουργείο Οικονομικών για να στεγάζει τις υπηρεσίες του είναι υπερβολικό (ανέρχεται σε περίπου 5 εκατ. ευρώ) καθώς και ότι υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο μείωσης. Μένει βέβαια να δούμε αν θα υλοποιηθεί τελικά ο σχεδιασμός για την μετεγκατάσταση των υπηρεσιών.