Μεϊμαράκης: Κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης στην οποία θα πρέπει να συμμετάσχουν όσο πιο πολλά κόμματα γίνεται

Για τον σχηματισμό εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, με τους καλύτερους από κάθε χώρο, πολιτικό, κοινωνικό, επιστημονικό, δεσμεύεται ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, εφόσον σχηματιστεί κυβέρνηση με κορμό το κόμμα του.

Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο κ. Μεϊμαράκης κάνει λόγο για συνεννόηση και συνεργασίες την επομένη των εκλογών, ενώ ξεκαθαρίζει ότι σε περίπτωση που πρώτο κόμμα στις εκλογές αναδειχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα σεβαστεί την απόφαση του ελληνικού λαού και τόνισε ότι «θα συμβάλλουμε ως υπεύθυνη παράταξη, με όλες μας τις δυνάμεις στη δημιουργία ενός σταθερού και κοινωνικού περιβάλλοντος. Η ανάγκη ξεπερνά τα πρόσωπα».

Όσον αφορά στο πώς σκέφτεται τις συνεργασίες μετά τις εκλογές, ο κ. Μεϊμαράκης μιλάει για μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης στην οποία θα πρέπει να συμμετάσχουν όσο πιο πολλά κόμματα γίνεται, θέτοντας ως προαπαιτούμενο ότι όλα θα συμφωνούν σε έναν απαράβατο όρο, που αυτός είναι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Στο ερώτημα γιατί οι πολίτες να εμπιστευτούν τη Νέα Δημοκρατία οκτώ μήνες μετά την ήττα που υπέστη στις προηγούμενες εκλογές, ο κ. Μεϊμαράκης απαντά ότι η ψήφος δεν θα πρέπει να είναι πάλι ψήφος τιμωρίας που κόστισε, όπως ανέφερε, στη χώρα 90 δισ. Ευρώ.

Παράλληλα, ζητεί από τους πολίτες να εμπιστευτούν τη Νέα Δημοκρατία για να του δώσουν δύναμη να προχωρήσει στο σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας που θα διασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα για να πάρει μπροστά η οικονομία, επισημαίνοντας ότι είναι ανάγκη να γίνουν πράξη οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που θα πάνε την Ελλάδα μπροστά. «Μάθαμε από τα λάθη μας και πλέον σήμερα μπορούμε να μετατρέψουμε τα σημερινά αδιέξοδα σε μεγάλες ευκαιρίες» προσθέτει.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δηλώνει ότι δεν κρύβεται από τις ευθύνες του και ότι δεν φοβάται να κυβερνήσει, σημειώνοντας ότι ο κ. Τσίπρας απέδρασε από τις δικές του ευθύνες και «γι’ αυτό ας μην αμφισβητεί τη δική μου διάθεση να κυβερνήσω, αλλά τη δική του».

Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει τις εκλογές, ο κ. Μεϊμαράκης εκτιμά ότι είναι πιθανό να προσχωρήσει πάλι στο αντιμνημονιακό μπλοκ, σημειώνοντας ότι η Κουμουνδούρου «θα αποφύγει να αναλάβει το μέρος της ευθύνης που της αναλογεί για την υλοποίηση όσων συμφώνησε καθώς της είναι πολύ πιο εύκολο να ασκεί αντιπολίτευση».

Στο θέμα της φορολόγησης των αγροτών και τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι αν η οικονομία περάσει έστω και σε μικρούς ρυθμούς ανάπτυξης βγαίνοντας από την ύφεση, τότε η εξοικονόμηση πόρων που θα επιτευχθεί θα μειώσει τις ανάγκες για πρόσθετους φόρους, που συνεπάγεται αυτό από μόνο του ότι αρκεί για να «μας επιτρέψει στοχευμένες φορολογικές παρεμβάσεις στους παραπάνω τομείς».

Σχετικά με τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε ότι «όλα ανεξαιρέτως τα πρόσωπα που βρίσκονται στα ψηφοδέλτια μας πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, τόσο της παράταξης όσο και της πατρίδας μας.

Αποτυπώνεται, επίσης και η πρόσφατα εκπεφρασμένη βούληση των πολιτών που ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του Ιανουαρίου, οι οποίοι επέλεξαν τους βουλευτές που επιθυμούν να τους εκπροσωπούν», ενώ για τους πρώην προέδρους του κόμματος, τον κ. Καραμανλή και τον κ. Σαμαρά, τόνισε ότι η παρουσία τους και η εμπειρία τους αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για τη Νέα Δημοκρατία και για τη χώρα.