Με έκτακτα διαβήματα απαντά το ΥΠΕΞ προς την Τουρκία για τις συνεχιζόμενες υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο

Με έκτακτα διαβήματα και αυστηρά μηνύματα απαντά το υπουργείο Εξωτερικών προς την Τουρκία για τις συνεχιζόμενες υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΜΠΕ.

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος είχε προαναγγείλει και πολιτικές πρωτοβουλίες, ενώ όπως έκανε γνωστό από στρατιωτικής πλευράς έχουν γίνει καταγγελίες στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε..

Σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Real fm, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος παρατήρησε ότι οι προκλήσεις της Τουρκίας τις τελευταίες μέρες είναι πάρα πολύ σοβαρό θέμα. Έχουμε υπερπτήσεις πάνω από τη Λέσβο, για την οποία δήθεν ζήτήσαν συγγνώμη οι Τούρκοι. Δεν υπάρχουν συγγνώμες για παραβίαση εναερίου χώρου».

«Και σήμερα», πρόσθεσε, «είχαμε αερομαχίες πάνω από τις Οινούσσες. Είναι η τρίτη μέρα που τουρκικά αεροσκάφη παραβιάζουν τον εναέριο χώρο. Με το υπουργείο Εξωτερικών αυτή τη στιγμή έχουμε πάρει μέτρα. Από τη μεριά του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ό, τι περνάει αναχαιτίζεται. Από τη μεριά του υπουργείου Εξωτερικών και με τον πρωθυπουργό προχωρούμε άμεσα τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν με την προκλητική στάση της Τουρκίας αυτές τις τρεις μέρες».

Ο ίδιος τόνισε πως «όλες οι παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου έχουν με τον αυστηρότερο τρόπο καταγγελθεί και στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και σε στρατιωτικό επίπεδο. Τώρα, παίρνονται οι πολιτικές πρωτοβουλίες» και συμπλήρωσε ότι «έχει ενημερωθεί ακόμα και σε πολύ υψηλό επίπεδο ο αμερικανικός παράγοντας».

Υπενθυμίζεται ότι συνεχίστηκε την Τετάρτη με αμείωτο ρυθμό η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο. Στις 8.33 δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 εισήλθαν στο FIR μεταξύ Λέσβου και Χίου πραγματοποιώντας μπαράζ υπερπτήσεων.