Με διαφωνία για την αναδρομική επιστροφή του ΕΚΑΣ ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη της Κυριακής με τους δανειστές

Με κεντρική διαφωνία για την αναδρομική επιστροφή του ΕΚΑΣ ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη της Κυριακής, μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών. Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν με στόχο να έχει κλείσει το ζήτημα των προαπαιτούμενων, άρα και η αξιολόγηση, έως την Τετάρτη, εν όψει της συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΚΤ.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να αποδεσμευθεί η υποδόση, καθώς επίσης να ληφθεί απόφαση από την ΕΚΤ για το weiver.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Mega, οι δανειστές δεν φαίνεται να πείθονται από τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν θα προκύψει «τρύπα» στον προϋπολογισμό από την μη αναδρομική επιστροφή του ΕΚΑΣ, με την ελληνική πλευρά να εμμένει στη θέση της, σημειώνοντας ότι υπάρχουν οι απαιτούμενοι οικονομικοί πόροι για να καλυφθεί το «κενό».

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, που έχουν δοθεί με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, ΕΚΤ και ΔΝΤ επιμένουν ότι δεν πρέπει να εξαιρούνται από την πώληση σε funds. Από το οικονομικό επιτελείο, πάντως, διαβεβαιώνουν ότι πρόκειται για τεχνικό θέμα, που θα επιλυθεί εντός των ημερών.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών θα συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο. Επιδίωξη πάντως της ελληνικής πλευράς είναι να κλείσουν ακόμη και σήμερα οι περισσότερες εκκρεμότητες, με δεδομένο ότι την Πέμπτη 2 Ιουνίου συνεδριάζει και το ΔΣ της ΕΚΤ, ώστε η εκταμίευση της δόσης να πραγματοποιηθεί μέσα στο δεύτερο 15νθημερο του Ιουνίου.