Με τον πρόεδρο της Κίνας συναντήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας

Με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπινγκ, συναντήθηκε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Οι δύο πλευρές υπογράμμισαν την στρατηγική σημασία της ελληνοκινεζικής συνεργασίας στους τομείς των επενδύσεων, του εμπορίου, του τουρισμού, της ναυτιλίας και των μεταφορών, καθώς και στον πολιτιστικό τομέα.

Επίσης, συζήτησαν για τις εξελίξεις σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα και το συριακό πόλεμο.

Ο πρόεδρος της Κίνας προσκάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί τη χώρα του εντός του 2015.

Επίσης, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την σημασία επίλυσης των εκκρεμών ζητημάτων ανάμεσα στις δύο χώρες, στην βάση του διεθνούς δικαίου και σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού.

Παράλληλα ανέδειξε την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και του σεβασμού των θρησκευτικών δικαιωμάτων, αναδεικνύοντας στο πλαίσιο αυτό τον σημαντικό ρόλο του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται στο πλευρό της γειτονικής χώρας στην πορεία της προς την Ευρώπη, αναμένοντας, παράλληλα, από την Αλβανία να επιδεικνύει σταθερή βούληση στην ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Επίσης συζητήθηκε η προοπτική διμερούς συνεργασίας με έμφαση στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, ενώ ο κ. Ράμα κάλεσε τον κ. Τσίπρα να επισκεφθεί την Αλβανία.

Σήμερα , οι συναντήσεις που θα έχει με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, αλλά και με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη ξεχωρίζουν.

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη (9:30-10:00 ώρα ΗΠΑ, 4:30-5:00 μ.μ. ώρα Ελλάδος), ενώ στη συνέχεια θα συμμετάσχει στη Συνάντηση Κορυφής υπό την προεδρία του Μπάρακ Ομπάμα για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού και του ISIL (10:30-14:00 ώρα ΗΠΑ, 19:30-21:00 ώρα Ελλάδος). Στις 16:00 (ώρα Αμερικής, 23:00 ώρα Ελλάδος) ο πρωθυπουργός θα παρακολουθήσει στην ομιλία του κ. Αναστασιάδη.

Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, έχει προγραμματιστεί για τις 17:40-17:50 τοπική ώρα (00:40-00:50 ώρα Ελλάδος).

Εν συνεχεία ο κ. Τσίπρας θα παραστεί στη δεξίωση της Ε .Ε. ενώ στη συνέχεια θα έχει στη συνέχεια συνάντηση με την ομογένεια (19:30 ώρα ΗΠΑ, 2:30 ώρα Ελλάδος)

Το πρόγραμμα της ημέρας θα ολοκληρωθεί με δείπνο προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού και της ελληνικής αντιπροσωπείας από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο.