Με ψήφους 9 υπέρ και 1 κατά, η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια

Με ψήφους 9 υπέρ και 1 κατά, η Fed αποφάσισε τη διατήρηση των επιτοκίων στο 0% – 0,25% , αναβάλλοντας προς ώρας την πολυαναμενόμενη ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής.

Την ίδια ώρα, η Fed υποβάθμισε στο 3,5% από 3,8% προηγουμένως, την εκτίμηση για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας.

Σχετικά με την πορεία των επιτοκίων, η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι το 2015 η μέση τιμή θα διαμορφωθεί στο 0,4% , το 2016 στο 1,4% , το 2017 στο 2,6% και το 2018 στο 3,4%.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η Fed ανέβαλε την επίτευξη του στόχου 2% για μετά το 2018. Πάντως, η κεντρική τράπεζα εμφανίζεται πιο αισιόδοξη για την ανεργία, εκτιμώντας ότι θα υποχωρήσει περαιτέρω.

Η απόφαση για διατήρηση των επιτοκίων, εξηγεί η Fed, συνίσταται εν μέρει στις πρόσφατες παγκόσμιες ανησυχίες, οι οποίες ασκούν καθοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό.

Παράλληλα, οι τραπεζίτες εξακολουθούν να διαβλέπουν κινδύνους στις προοπτικές της οικονομικής δραστηριότητας αλλά και της αγοράς εργασίας.

Η απόφαση για την αύξηση των επιτοκίων θα εξαρτηθεί τόσο από την αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό, όσο και τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές εξελίξεις, διευκρινίζει η Fed, καταλήγοντας