Μητσοτάκης-Σουλτς: Το ενδεχόμενο κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας δεν θα έλυνε το προσφυγικό πρόβλημα

Το ενδεχόμενο κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας δεν θα έλυνε το προσφυγικό πρόβλημα, συμφώνησαν ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, στη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι πρέπει να γίνει συνείδηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν μπορούμε να είμαστε μόνοι μας στην Ευρώπη στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, καθώς η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα και την οικονομική κρίση.

Ο κ. Σουλτς συμφώνησε ότι η Ελλάδα πρέπει να στηριχτεί, κάτι που -όπως είπε- προωθεί από την πλευρά του όσο μπορεί, ωστόσο θα πρέπει και η Αθήνα να δώσει σημάδια ότι κάνει ό,τι μπορεί στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει.
Ένα ακόμη σημείο συμφωνίας των κ. Μητσοτάκη και Σουλτς ήταν ότι η Τουρκία έχει ρόλο-κλειδί στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, ωστόσο η συνεργασία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση υπολείπεται των προσδοκιών που έχει δημιουργήσει και των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει. Συμφωνία υπήρξε και για την αντιμετώπιση από τη γειτονική χώρα της λαθραίας διακίνησης των προσφύγων και των μεταναστών, θέμα για το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει τις δικές της πληροφορίες και έχει πλήρη εικόνα.

Ο κ. Σουλτς ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη και για την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, καθώς και τις εκτιμήσεις του αρχηγού της Ν.Δ.. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να κινείται με δύο πλειοψηφίες, ανάλογα με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και ότι από την πλευρά του δεν θέλει να εμπλακεί στην συζήτηση περί εκλογών που συντηρούν, όπως είπε, κυβερνητικά στελέχη.