Μπ. Ομπάμα: Στη σωστή πλευρά της ιστορίας η Γερμανία σε ό,τι αφορά το προσφυγικό

Τους χειρισμούς της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ στην προσφυγική – μεταναστευτική κρίση εξήρε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας ότι υπερασπίστηκε αρχές που ενώνουν και δεν χωρίζουν τους λαούς.

«Σε αυτόν τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο, είναι πολύ δύσκολο για εμάς απλά να υψώσουμε τοίχους», ανέφερε ο κ. Ομπάμα σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την κ. Μέρκελ, κατά την επίσκεψή του στο Ανόβερο την Κυριακή.

Αναφερόμενος στη Γερμανίδα καγκελάριο, τόνισε επίσης ότι βρίσκεται «στη σωστή πλευρά της ιστορίας», σε ό,τι αφορά το προσφυγικό.

Σε ό,τι αφορά τη Συρία, δήλωσε ανήσυχος για την κλιμάκωση της βίας, σημειώνοντας πως συνεχίζει να πιστεύει στην ανάγκη πολιτικής λύσης εντός της χώρας.

Εμφανίστηκε επίσης επιφυλακτικός για τη δημιουργία μίας «ζώνης ασφαλείας» μεταξύ της Συρίας και την Τουρκίας, εξηγώντας ότι δεν πρόκειται για ιδεολογική αντίρρηση από την πλευρά του, καθώς επιθυμεί την προστασία όσων κινδυνεύουν. «Είναι ένα πολύ πρακτικό ζήτημα και αφορά το πώς να το κάνεις», διευκρίνισε.

Πάντως, από την πλευρά της, η κ. Μέρκελ τάχθηκε νωρίτερα υπέρ της δημιουργίας μίας «ζώνης ασφαλείας». Εν συνεχεία διευκρίνισε ότι δεν είναι υπέρ των «κλασικών» ζωνών ασφαλείας στη Συρία, που πρέπει να προστατεύονται από ξένες δυνάμεις, όμως εκτιμά ότι κατά τις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη θα μπορούσε να εξεταστεί ποιες περιοχές μπορούν να θεωρηθούν περισσότερο ασφαλείς.

«Μίλησα με τον Ρώσο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στις αρχές την περασμένης εβδομάδας για να επιχειρήσουμε να επαναφέρουμε την παύση των εχθροπραξιών»

Ο κ. Ομπάμα επεσήμανε επιπλέον ότι πρέπει ΗΠΑ και Ε.Ε. πρέπει να προχωρήσουν τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου (ΤΤΙΡ) που παραμένει υπό διαπραγμάτευση και η οποία, σύμφωνα με τους υπέρμαχούς της, θα μπορούσε να ενισχύσει την κάθε οικονομία με 100 δισ. δολάρια.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε και στη Βόρεια Κορέα, σημειώνοντας ότι εάν η Πιονγιάνγκ επιθυμεί να δείξει σοβαρότητα, τότε πρέπει να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για τη μείωση των εντάσεων στην περιοχή.
Επιπλέον, επεσήμανε ότι δεν λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν αναφορές, βάσει των οποίων η Βόρεια Κορέα εμφανίζεται έτοιμη να σταματήσει τις πυρηνικές δοκιμές, αν οι ΗΠΑ αναστείλουν τις στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγουν κάθε χρόνο σε συνεργασία με τη Νότια Κορέα.

Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί η πενταμερής συνάντηση του κ. Ομπάμα και της κ. Μέρκελ, με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τους πρωθυπουργούς Βρετανίας και Ιταλίας Ντέιβιντ Κάμερον και Ματέο Ρέντσι.
Το Βερολίνο δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για την ατζέντα της συνάντησης, διευκρίνισε ωστόσο ότι αυτό το σχήμα έχει συναντηθεί και πάλι στο περιθώριο της Συνόδου του G20 στην Τουρκία.