Νέα εισαγγελική παραγγελία προς τις αστυνομικές αρχές για τo «No Border Camp-Thessaloniki 2016»

Με νέα παραγγελία προς τις αστυνομικές αρχές επανέρχεται η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Σύρμω Κακάλη για την κατασκήνωση «No Border Camp-Thessaloniki 2016» στην Πανεπιστημιούπολη.

Ένα 24ωρο μετά την πρώτη της παραγγελία ζητεί εκ νέου την τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας σε περίπτωση τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Ειδικότερα, ζητεί να τηρηθεί η αυτόφωρη διαδικασία σε περίπτωση «διατάραξης οικιακής ειρήνης, παράνομης βίας, διακεκριμένης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και υποβάθμισης περιβάλλοντος». Η νέα πρωτοβουλία έρχεται, καθώς, μεσολάβησαν, στο μεταξύ, οι καταλήψεις δύο Σχολών του ΑΠΘ, της Νομικής και της Νέας Φιλοσοφικής.

Καλεί τους αστυνομικούς να την ενημερώνουν για κάθε ενέργεια που πραγματοποιούν, εφιστώντας τους την προσοχή για εφαρμογή της παραγγελίας.

Παράλληλα, αυθαίρετη και ιδιαίτερα προβληματική χαρακτηρίζει η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης τη δράση του No Border Camp στους χώρους του ΑΠΘ και καλεί έστω και εκ των υστέρων σε συνεννόηση, ενώ αναφέρει ότι απαιτείται σύνεση και επαγγελματισμός από τις αρχές.

Η Θεσσαλονίκη είναι πόλη ανεκτική και φιλόξενη, όμως «δράσεις όπως το No Border Camp πρέπει να υπόκεινται στους βασικούς κανόνες λειτουργίας της πόλης, γιατί η πόλη πρέπει να είναι λειτουργική προκειμένου και να προχωράει μπροστά, και πρέπει να σέβονται τους νόμους του κράτους, γιατί αλλιώς θα επικρατήσει χάος που δεν συμφέρει σε κανέναν» σημειώνεται σε ανακοίνωση του δήμου.

«Γι’ αυτό, ακόμη κι αν συμφωνεί κανείς ή ακόμη κι αν βλέπει με συμπάθεια τον ιδεολογικοπολιτικό χώρο που διοργανώνει το Camp, δεν μπορεί να παραβλέψει ότι η εγκατάστασή του είναι αυθαίρετη και ιδιαίτερα προβληματική. Οι διοργανωτές θα μπορούσαν κάλλιστα να είχαν μπει στον κόπο να επιδιώξουν μια προηγούμενη συνάντηση ή συνεννόηση με τις πανεπιστημιακές αρχές ή με τον δήμο», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Έστω και εκ των υστέρων, λοιπόν, η συνεννόηση πρέπει να υπάρξει. Λύσεις πάντα υπάρχουν και πάντα βρίσκονται. Απαιτείται, επίσης, σύνεση και επαγγελματισμός από τις αρχές, οι οποίες πρέπει να κρατήσουν ανοιχτή τη γραμμή επικοινωνίας. Μόνον έτσι το No Border Camp θα μεταδώσει το μήνυμά του στην πόλη και μόνον έτσι η πόλη θα μπορέσει να ακούσει το μήνυμα», τονίζεται.