Νέα περίοδος στενής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου

Η επίσκεψη του αιγύπτιου προέδρου στην Αθήνα εγκαινιάζει μια νέα περίοδο στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος στο Μαξίμου τον Αλ Σίσι.

«Η συνεργασία θα δράσει καταλυτικά σε μια περιοχή αρκετά αποσταθεροποιημένη» εκτίμησε ο πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου από την πλευρά του αναφέρθηκε στους δεσμούς φιλίας που συνδέουν τους δύο λαούς, και υπογράμμισε με σημασία το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση μεταφέρει με αξιοπιστία τη φωνή της Αιγύπτου στην ΕΕ.

«Από τη συνεργασία μας αναμένουν πολλοί, πολλά» είπε χαρακτηριστικά, ενώ προσκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί επίσημα την Αίγυπτο.

Μετά το πέρας της 2ωρης κατ΄ιδίαν συνάντησης, οι Τσίπρας και Αλ Σίσι παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πολύπλευρη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε μια περίοδο και σε μια «γειτονιά γεμάτη προκλήσεις», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Πραγματοποιήσαμε ευρεία επισκόπηση των σχέσεων Ελλάδας-Αιγύπτου αλλά και των εξελίξεων στην περιοχή. Η συνεργασία μας στηρίζεται σε πολύ γερά θεμέλια και αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στη διεύρυνση της» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά στη συνεργασία σε τομείς όπως η ενέργεια, η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, η σύνδεση λιμένων, ο κατασκευαστικός τομέας και οι υποδομές.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα και τη διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου αλ Σίσι εξέφρασε την πλήρη εκτίμησή του στο πρόσωπο του πρωθυπουργού και την υπερηφάνεια του για την σχέση των δύο χωρών.

Εξήρε επίσης το επίπεδο της διμερούς συνεργασίας και τόνισε ότι αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση.

Σε ερώτηση που δέχθηκε για τοέμα της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή ο Αλ Σίσι είπε ότι η «Η Αίγυπτος ίσως χρειαστεί στήριξη από τις χώρες που ενδιαφέρονται για την ασφάλεια στην περιοχή», τονίζοντας ότι χρειάζεται διεθνής κινητοποίηση, ώστε να σταματήσει το λαθρεμπόριο όπλων.

Σχετικά με τη Λιβύη, ανέφερε ότι αργήσαμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση και προειδοποίησε ότι η αντιμετώπιση της κατάστασης στην περιοχή οδηγεί σε περαιτέρω κινδύνους.

Σε ερώτηση για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και για το κατά πόσο υπάρχουν καθυστερήσεις, ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά απαιτείται προεργασία για να προχωρήσει η οριοθέτηση.

Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι η ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα, αντίθετα αποτελεί υπόδειγμα συνεργασίας για την ευρύτερη περιοχή.

Το βράδυ, οι Τσίπρας και Αλ Σίσι θα μιλήσουν στο επιχειρηματικό συνέδριο Ελλάδας-Αιγύπτου, ενώ θα υπογραφεί συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των λιμένων Καβάλας και Αλεξανδρούπολης με τα αιγυπτιακά λιμάνια της Αλεξάνδρειας και Δαμιέτης.

Το πρωί, ο αιγύπτιος πρόεδρος επισκέφθηκε το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη όπου κατέθεσε στεφάνι.

Αύριο, Τετάρτη στις 9:00 το πρωί ο Αιγύπτιος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον κύπριο ομόλογό του, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος αργότερα θα έχει επαφές και με τον Αλέξη Τσίπρα.

Θα ακολουθήσει στις 11:00 η Τριμερής Συνάντηση Κορυφής μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου, στην οποία θα συμμετέχουν ο Αλέξης Τσίπρας, ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και ο Νίκος Αναστασιάδης. Στη συνέχεια θα γίνουν δηλώσεις και από τους τρεις στα μέσα ενημέρωσης.