Νέα συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό

Νέα συνάντηση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό θα έχουν σήμερα, Δευτέρα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Από τις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις υπάρχουν κενά στο περιουσιακό και στις βασικές ελευθερίες με αποτέλεσμα, σύμφωνα με ελληνοκυπριακή πηγή, να μην μπορεί να προχωρήσει ομαλά η διαπραγματευτική διαδικασία.

Επίσης, επί της ουσίας δεν έχει γίνει συζήτηση για το εδαφικό και το κεφάλαιο ασφάλεια-εγγυήσεις.

Για την καλύτερη προετοιμασία της συνάντησης ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Αϊντα, είχε χωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες.

Ο κ. Αϊντα δήλωσε πως η διαδικασία βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη φάση κατά την οποία «εργαζόμαστε κυρίως εξετάζοντας κάποιες από τις συναντιλήψεις που έχουν σημειωθεί, κατά τη διάρκεια των πολλών μηνών που έχουν παρέλθει, και προσπαθώντας να τις μετατρέψουμε και να τις καταγράψουμε σε μια ξεκάθαρη γλώσσα».

«Μπορεί να υπάρχουν πολιτικές συμφωνίες μεταξύ των ηγετών επί των οποίων να μην έχουμε όλες τις λεπτομέρειες, είπε ο κ. Αϊντα και σημείωσε πως «ως γνωστόν ο διάβολος είναι στις λεπτομέρειες».

Επίσης, ανέφερε πως οι συνομιλίες «προχωρούν, όπως πρέπει και πως οι πολιτικές διεργασίες στην ελληνοκυπριακή πλευρά (σ.σ. οι βουλευτικές εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία, τον Μάιο) δεν τις επηρεάζουν κατά αρνητικό τρόπο.

Εξάλλου, ο ειδικός σύμβουλος για το Κυπριακό του ΓΓ του ΟΗΕ υποστήριξε πως «υπάρχει τώρα, μοναδική ευκαιρία για λύση, η οποία θα φέρει χρήματα και επενδύσεις στο νησί».

Μιλώντας στο Stelios Philanthropic Foundation στη Λευκωσία, είπε ότι μια ενωμένη Κύπρος θα δημιουργήσει σημαντικές ευκαιρίες για ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, ευημερία και δυνατότητες για νέους ανθρώπους να δραστηριοποιηθούν στο νησί, ενώ πρόσθεσε ότι η λύση θα αυτοχρηματοδοτηθεί, μέσα από τις επενδύσεις που θα γίνουν στο νησί μετά την επανένωση της Κύπρου.