Ναι από την ΕΚΤ στο αίτημα της Ελλάδας για χαλάρωση των capital controls

H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενέκρινε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα την εισήγηση που είχε κάνει η Τράπεζα της Ελλάδος για τη χαλάρωση των capital controls.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΤτΕ, πρόκειται για το πακέτο που είχε προαναγγείλλει την προηγουμένη εβδομάδα στη Βουλή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Παρουσιάζοντας στην Επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής την Έκθεση Νομισματικής Πολιτική,ς ο κ. Στουρνάρας είχε κάνει λόγο για:

-Άρση της απαγόρευσης ανάληψης μετρητών όταν προέρχονται από νέες καταθέσεις σε μετρητά (νέο χρήμα).

-Πλήρης άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων.

-Αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων που προέρχονται από το εξωτερικό.

-Δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες».

-Αύξηση στα όρια των υποεπιτροπών των τραπεζών (έως 250χιλ. ευρώ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα) καθώς και των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης ιστορικότητας (έως 20χιλ. ευρώ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα). Στόχος είναι οι επιχειρήσεις να εξυπηρετούνται το αργότερο σε χρόνο Τ+1, ώστε να μην επηρεάζεται η συναλλακτική τους εικόνα με τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό.

Αναμένεται η έκδοση ΦΕΚ με το οποίο θα τεθούν σε ισχύ τα παραπάνω μέτρα.

Στην επιστροφή καταθέσεων 3 – 4 δισ. ευρώ προσβλέπουν οι τράπεζες, μετά το “πράσινο φως” της ΕΚΤ για την κατάργηση των κεφαλαιακών περιορισμών στο “νέο χρήμα”.

ευρω

Οι τράπεζες εκτιμούν ότι στο “στρώμα” παραμένουν καταθέσεις της τάξεως των 20 δισ. ευρώ και η επιστροφή τους είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος. Μετά δε την επαναφορά του waiver από την ΕΚΤ, ο στόχος της επιστροφής καταθέσεων τέθηκε ως απόλυτη προτεραιότητα, καθώς μόνο μέσω αυτού οι τράπεζες θα μπορέσουν να ρίξουν το κόστος χρηματοδότησής τους. Σημειώνεται ότι η μείωση του κόστους χρηματοδότησης από την επιστροφή καταθέσεων είναι ο ένας βραχίονας – ο άλλος είναι η διαχείριση των “κόκκινων” δανείων – στον οποίο οι τράπεζες στηρίζουν την προοπτική της κερδοφορίας τους.

Βεβαίως, οι προσδοκίες των τραπεζών είναι συντηρητικές, καθώς ο πήχης για την επιστροφή καταθέσεων έχει μειωθεί στα 3 – 4 δισ. ευρώ, από τις περσινές εκτιμήσεις για καταθέσεις 10 δισ. ευρώ, που θα μπορούσαν να επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα. Και αυτό διότι διαπιστώνεται ότι είναι πολύ δύσκολο να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί και η δεύτερη αξιολόγηση και να αποδειχτεί ότι τηρούνται οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις σε κλίμα πολιτικής σταθερότητας και η χώρα μπαίνει σε ασφαλή αναπτυξιακή τροχιά.