Να ξεκαθαρίσει το ΔΝΤ τη θέση του για ασφαλιστικό-δημοσιονομικό, ζητά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Ηχηρό μήνυμα προς το ΔΝΤ να διευκρινίσει τη θέση του για το Ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά, διαψεύδοντας ή επιβεβαιώνοντας τις διαρροές των τελευταίων ημερών έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι «δεν θα κάνουμε διαπραγμάτευση μέσω διαρροών».

Στη συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός σήμερα, Δευτέρα, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι βάσει συμφωνίας το ΔΝΤ πρέπει να μετέχει στο νέο πρόγραμμα. Παραδέχθηκε δε ότι το ΔΝΤ ζητά περισσότερα από την Αθήνα (μεταρρυθμίσεις-δημοσιονομικό) αλλά και από τους εταίρους (στο θέμα τους χρέους) προκειμένου να μετέχει, αλλά αρνήθηκε πως υπάρχει οποιαδήποτε νούμερο που έχει πέσει στο τραπέζι.

Δήλωσε δε διατεθειμένος να συζητήσει την όποια ένσταση των εταίρων και του ΔΝΤ με στόχο να βρεθεί λύση αρκεί όλοι να συμμερίζονται το χρονοδιάγραμμα για έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και διευθέτηση του χρέους, αφού «αν αυτά δεν γίνουν ή γίνουν με μεγάλη καθυστέρηση το πρόγραμμα θα αποτύχει», όπως τόνισε προς πάσα κατεύθυνση ο υπουργός.

«Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι αν δεν τελειώσει έγκαιρα η πρώτη αξιολόγηση και η συζήτηση για το χρέος τότε θα έχουμε πρόβλημα για το πρόγραμμα», δεν θα έρθουν επενδύσεις, δεν θα έρθει η ανάπτυξη, δεν θα μπορούμε να πιάσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, τόνισε.

Δήλωσε δε πως «είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών να μην υπάρξει μια νέα ελληνική κρίση», προσθέτοντας ότι ούτε «η παγκόσμια οικονομία θέλει πολλές κρίσεις συγχρόνως».

Πάντως ο υπουργός, δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος ως προς την έναρξη σύντομα και την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προς το παρόν τουλάχιστον και με βάση την εικόνα που αποκόμισε από τη μίνι ευρωπαϊκή περιοδεία του και την επαφή του με τους έξι ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών αλλά και από το Eurogroup.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων «ακόμη και στους πιο δύσκολους συνομιλητές μου διαπίστωσα διάθεση για να βρεθούν λύσεις και όχι να δημιουργηθούν επιπλέον προβλήματα» τόνισε ο υπουργός ενημερώνοντας για τις επαφές του. Θετική διάθεση υπήρξε ως προς την επίλυση των ανοικτών ζητημάτων και την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και από τους θεσμούς στο Εurogroup, σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο υπουργός δε επανέλαβε -στοιχεία που παρουσίασε και στους ευρωπαίους ομολόγους του- τις θετικές εξελίξεις στην πορεία των κρατικών εσόδων, επισημαίνοντας ότι ως προς την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων «τα πράγματα πάνε πολύ καλύτερα».

Μάλιστα ερωτηθείς σχετικά με τη δημοσιονομική πορεία του 2015 και εάν υπάρχει πιθανότητα το έτος να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα αντί για έλλειμμα, ο υπουργός -αν και για ακριβή στοιχεία παρέπεμψε στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ.Χουλιαράκη- δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος και αρκέστηκε να πει «ότι το ελάχιστο θα είναι να πετύχουμε το στόχο που έχει τεθεί».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επανέλαβε ότι βάσει συμφωνίας η Ελλάδα έχει απευθύνει πρόσκληση στο ΔΝΤ να συμμετέχει στο νέο πρόγραμμα. Δεν έχουμε πρόβλημα να συμμετέχει, είπε, παρά το ότι «κατανοούμε ότι θέτει πολύ ψηλά τον πήχη για Ασφαλιστικό και δημοσιονομικά. Αυτές τις αυξημένες απαιτήσεις είμαστε ανοικτοί να τις συζητήσουμε.»

» Είμαστε διατεθειμένοι για συζήτηση και συμβιβασμούς ώστε να βρεθεί λύση», διευκρίνισε ο υπουργός εκφράζοντας όμως την έντονη ενόχλησή του για τις διαρροές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες περί απόρριψης του Ασφαλιστικού από το ΔΝΤ και απαιτήσεων για νέα μέτρα προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος φέτος και κυρίως τα επόμενα χρόνια.

«Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλουμε να κάνουμε διαπραγμάτευση μέσω διαρροών, εγώ το έχω τηρήσει» τόνισε ο υπουργός αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «όσοι δημοσιογράφοι με συμπαθούν με λένε φειδωλό και όσοι με συμπαθούν λιγότερο μιλούν για ακριβοθώρητο υπουργό». Ο κ. Τσακαλώτος ζήτησε να κρατήσει την ίδια στάση το Ταμείο, δημοσιοποιώντας τις επίσημες θέσεις του για τα κρίσιμα ζητήματα, διαψεύδοντας ή επιβεβαιώνοντας τις διαρροές.

«Θέλω το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει εάν όντως είναι δικές του διαρροές ή είναι φαντασιώσεις των δημοσιογράφων. Δημοσιεύσεις ότι το ΔΝΤ απορρίπτει το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό είτε είναι διαρροή του ΔΝΤ είτε είναι μια δημιουργική δημοσιογραφία, που δεν είναι ασυνήθιστη στη χώρα μας» τόνισε.

Σε μένα που είμαι ο επίσημος διαπραγματευτής δεν έχει ειπωθεί τίποτα από το Ταμείο για επιπλέον μέτρα 2,5 δισ. ευρώ ή περί σοβαρών ενστάσεων στο Ασφαλιστικό, είπε σε έντονο ύφος ο κ. Τσακαλώτος ερωτηθείς σχετικά. «Περιμένω να δω γραπτώς τις επίσημες θέσεις του ΔΝΤ», τόνισε ο υπουργός.

Συμπλήρωσε δε ότι περιμένει να είναι «επιεικείς» οι δανειστές αναφορικά με την επίτευξη της εξοικονόμησης 1% του ΑΕΠ το 2016 δεδομένου ότι η ελληνική πρόταση λύνει το μεσοπρόθεσμο πρόβλημα του ασφαλιστικού.

Σε ερώτηση δε για το πότε θα αποφασίσει το Ταμείο εάν θα συμμετέχει ή όχι και αν η συμμετοχή του θα αφορά και χρηματοδοτική στήριξη ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι δεν ξέρει πότε θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις του Ταμείου.

Το ταμείο βάζει ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων και από την Αθήνα (μεταρρυθμίσεις-δημοσιονομικό) αλλά και από τους εταίρους (χρέος) τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, εξηγώντας ότι δεν ξέρει σε ποια φάση θα αποφασίσει το Ταμείο για τη συμμετοχή του αφού μένει να διευκρινιστεί αν το θέμα του ελληνικού χρέους θα κλείσει ταυτόχρονα με την πρώτη αξιολόγηση.

Σε ερώτηση δε εάν η κυβέρνηση έχει λάβει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις ότι οι Ευρωπαίοι θα συνεχίσουν κανονικά το πρόγραμμα ακόμη και εάν το ΔΝΤ δεν συμμετέχει ο κ. Τσακαλώτος σχολίασε ότι «πριν από μια διαπραγμάτευση όλοι θέτουν πολύ υψηλά τον πήχη», και επανάλαβε ότι στις συναντήσεις του με τους ευρωπαίους ομολόγους του αλλά και στο Eurogroup είδε μεγάλη διάθεση να βρεθεί λύση, γεγονός μεταφράζεται σε πρόθεση για συμβιβασμούς, ώστε να υπάρξει συμφωνία και λύσεις.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι πρόκειται για μια δύσκολη διαπραγμάτευση, ακριβώς γιατί εμπλέκονται πολλοί παίκτες.

Τη σημασία της έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και της συζήτησης για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους τόνισε για άλλη μια φορά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι «αν μπούμε σε ατέρμονες συζητήσεις, όπως στο παρελθόν, το πρόγραμμα θα αποτύχει».

Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε τα πάντα, αρκεί όλοι, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ, να συμμερίζονται την ανάγκη για έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ώστε να διευθετηθεί και το θέμα του χρέους τόνισε ο υπουργός.

«Εμείς θέλουμε να συζητήσουμε. Στο ΔΝΤ θέλουν να βγαίνουν οι αριθμοί. Γι’ αυτό είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, αρκεί και το ΔΝΤ να θέλει να τελειώσουμε τη συζήτηση σε εύλογο χρόνο, γιατί αν δεν γίνει αυτό, δεν μπορεί να βγει το πρόγραμμα».

Αν δεν γυρίσουμε σελίδα σε 2-3 μήνες (σ.σ. περιλαμβανομένου του θέματος του χρέους), δεν θα πετύχει το πρόγραμμα όπως θέλουμε. Δεν είναι στόχος μας να πάμε σε ατέρμονες συζητήσεις, τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η αξιολόγηση μπορεί να ξεκινήσει σύντομα και να τελειώσει σε εύλογο χρόνο. Απαντώντας σχετικά με τα επιπλέον στοιχεία που έχουν ζητήσει οι εκπρόσωποι των θεσμών ο υπουργός είπε ότι αφορούν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων το 2016 αλλά και το διάστημα μέχρι το 2018, γεγονός που έχει άμεση σχέση με τη φορολογική μεταρρύθμιση που θα προωθηθεί, καθώς και αναλογιστικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση εξασφαλίζει την βιωσιμότητα του συστήματος.

Ο κ. Τσακαλώτος επιβεβαίωσε απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου ότι έχουν σταλεί ήδη στοιχεία για το Μεσοπρόθεσμο στους Θεσμούς και ότι θα σταλούν και νέα το επόμενο διάστημα.

Ερωτηθείς εάν η χώρα αντέχει ως προς τις ταμειακές υποχρεώσεις της σε περίπτωση καθυστέρησης στις διαπραγματεύσεις, ο υπουργός απάντησε «αντέχουμε», αλλά πρόσθεσε πως «κάθε μήνα που καθυστερείς, δημιουργείται η εντύπωση ότι δεν έχει αλλάξει σελίδα η χώρα, και με όλα αυτά που έχουμε κάνει τους τελευταίους μήνες, αυτό το θεωρώ μεγάλη αδικία και θα ‘τουφεκίσουμε το πόδι μας και εμείς και οι εταίροι μας’. Είμαστε πολύ κοντά στο να αλλάξει σελίδα η χώρα και να έλθουν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη και είναι κρίμα να καθυστερήσουμε».

Δήλωσε δε χαρακτηριστικά ότι «ο χρόνος είναι πολύτιμος και κυρίαρχος στην πρώτη αξιολόγηση».