Να συμμετέχουν σε έναν ασυμβίβαστο αγώνα κατά της τρομοκρατίας υποσχέθηκαν οι ηγέτες της ΕΕ

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποσχέθηκαν να συμμετέχουν σε έναν “ασυμβίβαστο αγώνα κατά της τρομοκρατίας”, και κάνουν λόγο για την ανάγκη εφαρμογής ευρείας κλίμακας αντίμετρων.

Οι επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων συμφώνησαν σήμερα στην δεύτερη ημέρα των εργασιών της συνόδου κορυφής, ότι είναι ζωτικής σημασίας να εφαρμοστούν συστημικά και συντονισμένα, συνοριακοί έλεγχοι, για να γνωρίζουμε ποιος έρχεται και ποιος φεύγει, και δήλωσαν ότι θα επανεξετάσουν σύντομα τις προτάσεις της Κομισιόν για την πάταξη της παράνομης πώλησης όπλων, ιδίως αυτών υψηλής ισχύος.

Οι ηγέτες της ΕΕ των 28 κρατών-μελών, υποσχέθηκαν επίσης ταχεία δράση για τον καλύτερο περιορισμό της ικανότητας των εξτρεμιστών να χρηματοδοτούν τις ενέργειές τους, συμπεριλαμβανομένης και της επιβολής παγώματος asset και άλλων περιοριστικών μέτρων.

Επίσης, η Γερμανίδα Καγκελάριος, βρέθηκε υπό πίεση, σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, από τους ηγέτες της ΕΕ για την στήριξη που παρέχει η χώρα της σε έναν αγωγό φυσικού αερίου από τη Ρωσία, κάτι που οι άλλοι φοβούνται ότι θα υπονομεύσει περαιτέρω την οικονομική και πολιτική σταθερότητα της Ουκρανίας.

Η προγραμματισμένη επέκταση του αγωγού Nord Stream της Gazprom, ο οποίος μεταφέρει ρωσικό αέριο μέσω της Βαλτικής Θάλασσας στη Βόρεια Γερμανία, θα προσθέσει στη χωρητικότητα άλλα 55 δισ. κυβικά μέτρα, περίπου το ήμισυ από αυτό που μεταφέρει τώρα η εταιρεία μέσω της Ουκρανίας.

Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον, καθώς και στο Κίεβο, έχουν κατηγορήσει την Μόσχα ότι χρησιμοποιεί το έργο, Nord Stream2, ότι στερεί από την Ουκρανία μεγάλο τμήμα της πολιτικής επιρροής της, καθώς και πολύ αναγκαία έσοδα, από τα τέλη διέλευσης.

Ωστόσο η Merkel υπερασπίστηκε την κατασκευή του αγωγού. “Κατέστησα σαφές, μαζί με άλλους, ότι πρόκειται για ένα εμπορικό project, υπάρχουν και ιδιώτες επενδυτές”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον Nord Stram, η Καγκελάριος δέχθηκε κριτική για την θέση της από τον Ιταλό πρωθυπουργό Matteo Renzi και τον Βούλγαρο Boyko Borisov, ενώ δέχθηκε στήριξη από τον Ολλανδό Mark Rutte.

Από τη στιγμή που οι σχέσεις με την Μόσχα ψυχράνθηκαν σχετικά με την διαμάχη για την Ανατολική Ουκρανία, η ΕΕ εργάζεται για να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ωστόσο, η δημιουργία του Nord Stream2 θα συγκεντρώσει το 80% των εισαγωγών αερίου από τη Ρωσία, σε μία διαδρομή.

Η Merkel δήλωσε πως εάν δημιουργηθεί ο Nord Stream, θα πρέπει να βρεθεί μια λύση που θα διατηρεί την Ουκρανία ως χώρα διαμετακόμισης του ρωσικού φυσικού αερίου. “Αυτή είναι η πολιτική βούληση”, τόνισε.

Υπήρξε μια σοβαρή πολιτική συζήτηση για την ολοκλήρωση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, μετά το πέρας της Συνόδου και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi βρέθηκε και αυτός στη συνάντηση, τόνισε ο Tusk, και υποστήριξε την ανάγκη για πρόοδο. “Έχουμε ένα σαφές μήνυμα από τη συζήτησή μας: δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό στο να μεταρρυθμιστεί η ευρωζώνη. Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις για την τραπεζική ένωση και την οικονομική διακυβέρνηση στο επόμενο έτος. Οι υπουργοί μας θα εργαστούν με ταχύ ρυθμό και θα μας ενημερώσουν τον επόμενο Ιούνιο”.

Επίσης, ο Tusk σημείωσε ότι η σύνοδος συνεχάρη τον πρόεδρο Hollande για την ιστορική επιτυχία του COP21 στο Παρίσι και αξιολόγησε την πρόοδο για τη δημιουργία ενεργειακής ένωσης. Όπως επισήμανε, συζητήθηκαν οι προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται από κάθε μεγάλο ενεργειακό project.

“Αυτό που συμφωνήσαμε είναι ότι κάθε νέα υποδομή θα πρέπει να είναι σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους στόχους της ενεργειακής ένωσης, όπως η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης και η διαφοροποίηση των προμηθευτών, των πόρων και των διαδρομών. Για να μην αναφέρουμε την προφανή υποχρέωση ότι όλα τα projects πρέπει να συμμορφώνονται με όλους τους νόμους της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου και του τρίτου ενεργειακού πακέτου”.

Τόνισε ακόμη ότι πρόκειται για έναν ξεκάθαρο όρο ώστε να παρασχεθεί στήριξη από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ή από οποιοδήποτε κράτος-μέλος, είτε νομική, πολιτική ή χρηματοοικονομική.

“Η θέση της Γερμανίας για το σχέδιο ασφάλειας των καταθέσεων είναι ξεκάθαρη. Δεν τη θέλουμε” δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες αναφερόμενη στην πρόταση του J. C. Juncker για ενα ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων .

“Είναι απολύτως φυσιολογικό να διαφωνούν οι ηγέτες” δήλωσε επίσης η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τα δημοσιεύματα που την ήθελαν να έχει συγκρουστεί με τον Ιταλό πρωθυπουργό Matteo Renzi.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, οι δύο ηγέτες συγκρούστηκαν πάνω θέματα σχετικά με τον προτεινόμενο αγωγό North Stream II και την ασφάλεια των καταθέσεων των Ευρωπαίων πολιτών.

“Το North Stream είναι πρώτα από όλα ένα οικονομικό πρόγραμμα. Υπάρχουν επενδυτές για το έργο αυτό. Το ζήτημα τώρα είναι το πώς θα συνταχθεί το απαραίτητο νομικό πλαίσιο. Η Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές για αυτό. Παράλληλα κατέστησα σαφές -όπως έκαναν και οι υπόλοιποι- την ευχή μου να βρεθούν λύσεις για το ζήτημα της Ουκρανίας” εξήγησε η Angela Merkel.

Έτοιμος να βοηθήσει τους Ευρωπαίους εταίρους του να διασφαλίσουν τα σύνορα, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας David Cameron στη σύνοδο κορυφής, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Βρετανός πρωθυπουργός υπογράμμισε εξάλλου ότι οι χώρες της ΕΕ χρειάζεται να συνεργαστούν πιο συστηματικά και να μοιράζονται τα δεδομένα που διαθέτουν όσον αφορά την ασφάλεια των αερομεταφορών, στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της παραμονής της χώρας του στους κόλπους της ΕΕ, ο Cameron άφησε να εννοηθεί ότι το δημοψήφισμα θα μπορούσε να διεξαχθεί εντός του 2016. “Πιστεύω ότι το 2016 θα είναι η χρονιά που θα επιτύχουμε κάτι πραγματικά σημαντικό, αλλάζοντας θεμελιωδώς τις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ και δίνοντας τελικά μια απάντηση στις ανησυχίες του βρετανικού λαού”, σημείωσε, προσθέτοντας: “Έθεσα την καταληκτική ημερομηνία για το δημοψήφισμα στα τέλη του 2017. Ήθελα πάντα να δώσω στον εαυτό μου χρόνο, για να το κάνω σωστά. Αυτό που μετρά είναι η ουσία”.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Francois Hollande διαβεβαίωσε σήμερα ότι το προσοδοφόρο λαθρεμπόριο πετρελαίου στο οποίο επιδίδεται η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος από τη Συρία έχει “περιοριστεί σημαντικά”, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

“Σήμερα έχουμε τη βεβαιότητα ότι η διακίνηση πετρελαίου από την οποία επωφελήθηκε κάποια στιγμή το Νταές (σ.σ. το αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) έχει περιοριστεί σημαντικά”, είπε ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

“Αποστραγγίζουμε τις οικονομικές πηγές αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης με τα πλήγματα” που της επιφέρουν η γαλλική και η αμερικανική πολεμική αεροπορία”, συνέχισε ο Holland. Ο στόχος, όπως εξήγησε, είναι να διασφαλιστεί ότι θα τερματιστεί το λαθρεμπόριο πετρελαίου και έργων τέχνης εκ μέρους των τζιχαντιστών.

Υπενθυμίζοντας ότι είχε ζητήσει την αλληλεγγύη των “28” μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, ο Hollande χαιρέτισε το γεγονός ότι “οι ευρωπαϊκές χώρες ανταποκρίθηκαν” στην έκκλησή του, κάνοντας λόγο για τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Σουηδία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και την Ιταλία.