ΝΔ: Αλλαγές σε όλα τα επίπεδα – Τα νέα πρόσωπα

Σε διάταξη μάχης τίθεται σιγά – σιγά η Νέα Δημοκρατία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ετοιμάζει αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ σε πρώτη φάση θα προχωρήσει σε βαθιά ανανέωση στο οργανόγραμμα του κόμματος με την τοποθέτηση σε θέσεις – «κλειδιά», ανθρώπων της πλήρους εμπιστοσύνης του.

Στο επιτελείο του κεντρικό και διευρυμένο ρόλο θα έχει ο Νίκος Γεωργιάδης, πρώην βουλευτής Κέρκυρας της ΝΔ, ενώ διευθυντής του πολιτικού του γραφείου θα τοποθετηθεί ο μετριοπαθής, πρώην βουλευτής Αχαϊας και κουμπάρος του Μιχάλης Μπεκίρης, ένα αξιόλογο πρόσωπο, ευπρεπής με κεντρώο και φιλελεύθερο προφίλ.

Δίπλα στον κ. Μητσοτάκη θα είναι ο δημοσιογράφος – πολιτικός επιστήμονας Μακάριος Λαζαρίδης που είχε κεντρικό ρόλο στη σχέση με τα ΜΜΕ και θα τοποθετηθεί διευθυντής του γραφείου τύπου του νέου προέδρου της ΝΔ.

Η πρώτη αλλαγή έγινε το απόγευμα της Δευτέρας και αφορά τη γενική διεύθυνση του κόμματος, μετά την παραίτηση του Κώστα Τσιμάρα. Ο κ. Μητσοτάκης όρισε νέο γενικό διευθυντή το Νίκο Παπαθανάση, που είχε διατελέσει πρόεδρος της ΑΕ «Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ)», το Νοέμβριο του 2012 επί συγκυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ.

Ο κ. Παπαθανάσης, μηχανολόγος μηχανικός με μακρά θητεία σε κρατικές θέσεις (μέλος του Δ.Σ. ΕΑΒ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής στην Ολυμπιακή Αεροπλοΐα, διευθύνων σύμβουλος της ΗΣΑΠ Α.Ε., κ.α.) θα έχει και την ευθύνη των οικονομικών του κόμματος.

Στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη θα έχουν ρόλο, όπως είχαν και τα τελευταία χρόνια οι Θανάσης Νέζης και Κώστας Μπαλωμένος, ενώ ενδεχομένως να τοποθετηθεί στο επιτελείο του και ο πολιτευτής και γ.γ. περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Νίκος Κωστόπουλος, αλλά και άλλα πρόσωπα, όπως π.χ. ο Βασίλης Σπανάκης.

Εντός των επομένων ημερών θα ανακοινωθεί και το όνομα του νέου εκπροσώπου τύπου του κόμματος, ο οποίος πιθανότατα θα είναι μη κοινοβουλευτικό πρόσωπο, ώστε να μην δημιουργηθούν εντάσεις, καθώς θα έχει εκ των πραγμάτων, ιδιαίτερη προβολή.

Ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος θα παραμείνει έως τη διεξαγωγή του τακτικού συνεδρίου, το οποίο πιθανότατα θα γίνει, όχι το καλοκαίρι όπως ήταν ορισμένο βάση του καταστατικού, αλλά προς τις αρχές και μέσα Απριλίου, καθώς ο στόχος για έκτακτο συνέδριο στα τέλη Φεβρουαρίου θεωρείται δύσκολο να επιτευχθεί.

Εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου δεν θα υπάρχουν θέσεις αντιπροέδρων, ενώ ανακατατάξεις θα έχουμε, εκτός από το κομματικό οργανόγραμμα και στη Βουλή, όπου αναβαθμισμένο ρόλο θα έχει ο Άδωνις Γεωργιάδης που στήριξε τον κ. Μητσοτάκη και πιθανότατα θα είναι ο πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.

Επίσης, κεντρική θέση στο οργανόγραμμα της ΝΔ θα έχουν βουλευτές όπως ο Μάκης Βορίδης, αλλά και πρόσωπα με φιλελεύθερο προφίλ, όπως ο πρώην υπουργός Κωστής Χατζηδάκης και ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, κ.α.

Οι αλλαγές που θα δρομολογηθούν θα αφορούν όλες τις γραμματείες του κόμματος με ιδιαίτερη έμφαση στα νευραλγικά πόστα. Ήδη, ο βουλευτής Β’ Αθηνών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης που στήριξε τον κ. Μητσοτάκη, παραιτήθηκε από τη θέση του Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού και Προγράμματος και έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση του νέου προέδρου. Σύμφωνα με πληροφορίες και αυτός θα τοποθετηθεί σε κεντρική θέση, αλλά ακόμα είναι άγνωστο που ακριβώς.