ΝΔ: Νέα προπαγάνδα το σχέδιο κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ

Για «νέα προπαγάνδα» από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας, σχολιάζοντας το σχέδιο κυβερνητικού προγράμματος που έδωσε στη δημοσιότητα η Κουμουνδούρου, την οποία κατηγορούν ότι «παίζει με τις λέξεις».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού ενταφίασε το περίφημο “πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης”, δίνει τώρα στη δημοσιότητα ένα άλλο (το… παράλληλο) “σχέδιο προγράμματος” για την “κυβέρνηση της Αριστεράς στις νέες συνθήκες”. Βρισκόμαστε πλέον μπροστά σε μια ομολογία ψεύδους, εξαπάτησης, ανικανότητας και αποτυχίας τόσο στη διακυβέρνηση, όσο και στην διαπραγμάτευση», σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι.

Σύμφωνα με τη Συγγρού, «πριν από έναν χρόνο, ο κ. Τσίπρας μας έλεγε πως το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι “συγκεκριμένο, ρεαλιστικό και κοστολογημένο”. Σήμερα, με το νέο “παράλληλο πρόγραμμα”, αναγνωρίζουν ότι η εφαρμογή του απαιτούσε “σκληρή διαπραγμάτευση” για το χρέος και χρηματοδότηση της οικονομίας από τις αγορές.

Συνεχίζοντας, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «πριν από έναν χρόνο μας έλεγαν ότι θα βαράνε τα νταούλια. Σήμερα, αναγνωρίζουν ότι ηττήθηκαν σε όλα τα πεδία και υποχρεώθηκαν σε τακτική υποχώρηση».

«Πριν από έναν χρόνο μας έλεγαν ότι είχαν βρει τις συμμαχίες τους. Σήμερα, παραδέχονται πως ήταν αδύνατον να αποδράσουν από τον συσχετισμό δυνάμεων στο πλαίσιο της ευρωζώνης, ομολογώντας ότι «οι εξαιρετικά δυσμενείς ευρωπαϊκοί συσχετισμοί ήταν δεδομένοι», προσθέτει η Νέα Δημοκρατία και, συνεχίζοντας, αναφέρει: «Πριν από έναν χρόνο μας έλεγαν ότι κατέχουν την τέχνη της διαπραγμάτευσης. Σήμερα, ομολογούν «ολιγωρίες και τακτικές αστοχίες».

Οι κύκλοι της Ν.Δ. στέκονται στο γεγονός πως πριν από έναν χρόνο, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για ενίσχυση και ανάδειξη του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κατηγορώντας τον ότι «σκούπισε» τα διαθέσιμα των δήμων περιφερειών.

«Πριν από έναν χρόνο μας έλεγαν ότι θα θέσουν υπό δημόσιο έλεγχο τις τράπεζες και κατήγγειλλαν το ΤΧΣ, από το οποίο θα έπαιρναν 3 δις για να τα μοιράσουν. Τώρα παραδέχονται πως οι τράπεζες θα περάσουν στον ιδιωτικό τομέα. Φυσικά, θα τις εποπτεύει το ΤΧΣ, του οποίου ο ρόλος θα ενισχυθεί. Πριν από έναν χρόνο έλεγαν ότι τα χρήματα που θα έπαιρναν από το ΤΧΣ θα τα έδιναν για να σβήσουν τα κόκκινα δάνεια. Τώρα, μοιράζουν υποσχέσεις για τα κόκκινα δάνεια, υποστηρίζοντας πως θα πετύχουν ό,τι δεν πέτυχαν με τη συμφωνία που έφεραν», συνεχίζουν οι κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας.

Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι πριν από έναν χρόνο «μας έλεγαν ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν είναι τίποτε άλλο από χάρισμα των χρημάτων του λαού στους τραπεζίτες. Σήμερα πανηγυρίζουν ότι δανείστηκαν 25 δις για την ανακεφαλαιοποίηση – προφανώς υπέρ της… λαϊκής αποταμίευσης».

Σύμφωνα με τη Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ «υπόσχεται “εκδημοκρατισμό” των Σωμάτων Ασφαλείας και “σύγχρονη αντεγκληματική πολιτική” την ώρα που με δικό τους νόμο αφέθηκαν ελεύθεροι οι πιο επικίνδυνοι εγκληματίες και ήδη θρηνούμε θύματα».
«Και προσβάλλουν το δημοκρατικό φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων, υποσχόμενοι… βάθεμα του εκδημοκρατισμού τους», συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.

Όπως επισημαίνουν στη Ν.Δ., το σχέδιο προγράμματος που είχε δοθεί στην δημοσιότητα τον Αύγουστο, περιλάμβανε τη φράση «η κυβέρνησή μας αναγκάστηκε να επιβάλει μια σειρά από δύσκολα φορολογικά μέτρα, κατάφερε όμως πολλά από αυτά να έχουν στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης: Η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η φορολογία των κερδών και των πλοίων, η επιβολή ΦΠΑ σια ιδιωτικά σχολεία, η αύξηση των φόρων πολυτελείας είναι μέτρα που επιβαρύνουν σχεδόν αποκλειστικά τα υψηλά εισοδήματα», ενώ στο νέο σχέδιο προγράμματος του Σεπτεμβρίου αναφέρεται: «Η κυβέρνησή μας αναγκάστηκε να επιβάλει μια σειρά από δύσκολα φορολογικά μέτρα, κατάφερε όμως πολλά από αυτά να έχουν στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης: Η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η φορολογία των κερδών και των πλοίων, η αύξηση των φόρων πολυτελείας είναι μέτρα που επιβαρύνουν σχεδόν αποκλειστικά τα υψηλά εισοδήματα».

Οι ίδιοι κύκλοι της Συγγρού καταλήγουν: «Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τα προγράμματά του, η εκπαίδευση αποτελεί προφανώς… μαγική εικόνα. Όπως μαγική εικόνα είναι και οι εκπαιδευτικοί που δεν έφθασαν ποτέ στα σχολεία… Όπως μαγική εικόνα είναι και η… αξιόπιστη μεταναστευτική πολιτική την οποία ξαναϋπόσχονται. Όπως μαγική εικόνα είναι και ο ενεργειακός σχεδιασμός, καθώς επιμένουν να μιλούν για ένα «νέο δημοκρατικό ενεργειακό μοντέλο. Προφανώς γι’ αυτό δεν άνοιξαν καν τις προσφορές για τους υδρογονάνθρακες.