Ντάισελμπλουμ: Καλή συνεργασία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών και πρόοδος επί της ουσίας

Θετικές αναφορές για «καλή συνεργασία» μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών, καθώς και «αρκετή πρόοδο επί της ουσίας» έκανε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τόνισε όμως ότι χρειάζεται περαιτέρω δουλειά για να υπάρξει συμφωνία, υπογραμμίζοντας τους τομείς του ασφαλιστικού, του δημοσιονομικού και του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι έχει καλυφθεί αρκετό έδαφος και κάλεσε την Ελλάδα και τους Θεσμούς να συνεχίσουν τη συνεργασία τους ώστε να υπάρξει σύντομα συμφωνία (staff level agreement), κάνοντας ειδική αναφορά στο συνταξιοδοτικό και στη δομή του ταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Θετικές ήταν και οι δηλώσεις του επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος τόνισε ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, σε πολλά μέτωπα, αλλά χρειάζεται ακόμα δουλειά σε αρκετά σημεία προκειμένου να επιστρέψει το κλιμάκιο των επικεφαλής του κουαρτέτου «το συντομότερο δυνατό» και να υπάρξει συμφωνία σε «διάστημα εβδομάδων».

Ο κ. Μοσκοβισί αναγνώρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση καλείται να υλοποιήσει πολύ δύσκολες μεταρρυθμίσεις, τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, υπογράμμισε όμως ότι οι καθυστερήσεις δεν θα κάνουν τις αποφάσεις αυτές ευκολότερες.

Ο επίτροπος υπογράμμισε ότι πρέπει να διατηρηθεί το momentum των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, χαρακτήρισε αξιοθαύμαστη την αντοχή που επέδειξε η ελληνική οικονομία τον περασμένο χρόνο και συμπλήρωσε ότι εφόσον διατηρηθεί η πορεία των μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει σε ανάπτυξη το β’ εξάμηνο του 2016.

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή οικονομία γενικότερα, το Eurogroup εκτίμησε ότι υπάρχουν καθοδικοί κίνδυνοι για την ευρωπαϊκή οικονομία, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται εκτός Ευρωζώνης και δεν πρέπει να υποτιμηθούν, ωστόσο «είμαστε σε καλύτερη θέση δομικά», όπως είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Εξάλλου, ο Γάλλος επίτροπος διαβεβαίωσε ότι «παρακολουθούμε στενά τη μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές και εργαζόμαστε για μειώσουμε τις δημοσιονομικές ανισσοροπίες» και δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «ο τραπεζικός κλάδος της ευρωζώνης είναι σε καλύτερη θέση από ότι στο παρελθόν».